Οι τιμές των εμπορευμάτων αυξήθηκαν σε ολόκληρο τον κλάδο, υποβοηθούμενες από την απότομη πτώση του δολαρίου ΗΠΑ, η οποία άνοιξε την όρεξη των επενδυτών. Η τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου στην Κίνα απέτυχε να ενθουσιάσει την αγορά, χωρίς να ανακοινώθηκαν νέα μέτρα τόνωσης, παρά το γεγονός ότι έθεσε έναν επιθετικό στόχο ανάπτυξης 5%. Ωστόσο, η εστίαση του Πεκίνου

στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας σε νέους, αναδυόμενους τομείς είναι πιθανό να δει την κατανάλωση εμπορευμάτων της χώρας να συνεχίσει να μετατοπίζεται και να εξελίσσεται. Βλέπουμε τη ζήτηση για μέταλλα και κρίσιμα ορυκτά και καθαρότερα καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο, να συνεχίζει να αυξάνεται. Ταυτόχρονα, είναι πιθανό να υπάρξει μικρότερη υποστήριξη για τη ζήτηση εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο, ο χάλυβας και το σιδηρομετάλλευμα.

Ανοδικά έκλεισε ο κλάδος των βασικών μετάλλων την εβδομάδα, με αποτέλεσμα τη σταθερή άνοδο του χαλκού εν μέσω ενδείξεων στενότητας. Τα αποθέματα που διατηρούνται στις αποθήκες της LME μειώθηκαν απότομα την περασμένη εβδομάδα. Οι μηνιαίες εισαγωγές διυλισμένου χαλκού ήταν 2,5% ετησίως τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2024. Οι εισαγωγές μεταλλεύματος και συμπυκνωμάτων χαλκού αυξήθηκαν επίσης οριακά, υπογραμμίζοντας τη στενότητα στη διεθνή αγορά μετά το πρόσφατο κλείσιμο ορυχείων. Ο ψευδάργυρος κέρδισε μετά την αύξηση των εντολών απόσυρσης του μετάλλου από τις αποθήκες της LME. Αυτό ακολουθεί αναφορές ότι η Young Poong Corp της Νότιας Κορέας μείωσε την παραγωγή διυλισμένου ψευδαργύρου στο μεταλλουργείο Seokpo κατά 20%.

Ο χρυσός διατήρησε τη δυναμική της αγοράς, με τις τιμές να σημειώνουν νέα υψηλά προς 2.200 USD/oz. Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες και οι πολιτικές εξελίξεις υποστηρίζουν τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγιο. Τα σημάδια μείωσης των επιτοκίων της Federal Reserve αργότερα φέτος βοήθησαν επίσης το κλίμα της αγοράς. Φαίνεται ότι ορισμένα μακροοικονομικά ταμεία εναλλάσσουν τα χρήματά τους από μετοχές σε χρυσό για να διαφοροποιήσουν τον κίνδυνο. Οι κερδοσκοπικές καθαρές θέσεις αυξήθηκαν κατά 152 τόνους για την εβδομάδα που έληξε στις 5 Μαρτίου. Ωστόσο, οι εκροές ETF που υποστηρίζονται από χρυσό συνεχίστηκαν, με τις συνολικές διαθέσεις ETF σε χρυσό να μειώνονται κατά 6,2 τόνους την περασμένη εβδομάδα. Οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν ισχυροί αγοραστές.

Το Brent συνέχισε να κινείται κοντά στα 82 USD/oz παρά τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Τα πετρελαιοφόρα ακολουθούν εναλλακτικές διαδρομές μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, αυξάνοντας τα έξοδα αποστολής. Η καθυστέρηση στις αποστολές δημιουργεί ένα περιφερειακό αρμπιτράζ τόσο για το πετρέλαιο όσο και για τα προϊόντα. Η Ευρώπη παραμένει η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο, καθώς οι αποστολές προϊόντων πετρελαίου από την Ασία έχουν μειωθεί από τον Ιανουάριο. Η Ευρώπη έχει γίνει περισσότερο εξαρτημένη από τα ασιατικά πετρελαϊκά προϊόντα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η Σαουδική Αραβία αύξησε την τιμή πώλησης πετρελαίου για τον επόμενο μήνα. Με τον ΟΠΕΚ+ να επεκτείνει τη συμφωνία εθελοντικής περικοπής παραγωγής μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2024, αυτό θα μπορούσε να σφίξει την αγορά καθώς η ζήτηση ανακάμπτει από την εποχική ηρεμία.