Το Αζερμπαϊτζάν Είναι Ευάλωτο στην Κλιματική Αλλαγή, λέει ο Οικοδεσπότης της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ

Το Αζερμπαϊτζάν Είναι Ευάλωτο στην Κλιματική Αλλαγή, λέει ο Οικοδεσπότης της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ
energia.gr
Δευ, 11 Μαρτίου 2024 - 10:20

Το Αζερμπαϊτζάν υπερασπίστηκε τη θέση του ως ένα ακόμη έθνος παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα φιλοξενήσει τη σημαντικότερη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στον κόσμο, με τον επερχόμενο πρόεδρο της COP29 να λέει ότι η χώρα του Καυκάσου είναι ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή. Στην πρώτη του διεθνή συνέντευξη μετά το διορισμό του

ο Μουχτάρ Μπαμπάγιεφ δήλωσε στους Financial Times ότι το Αζερμπαϊτζάν υποφέρει από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη με ελλείψεις νερού και υποβάθμιση της γης.

"Η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα για το Αζερμπαϊτζάν για τις επόμενες δεκαετίες", δήλωσε ο υπουργός οικολογίας και φυσικών πόρων από το γραφείο του στο Μπακού και ότι η χώρα αναζητούσε επενδύσεις.

Πέρυσι, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, αντιμετώπισαν έντονες επικρίσεις ενόψει της COP28 στο Ντουμπάι, ιδίως για την απόφαση να επιλεγεί ο επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι για να προεδρεύσει της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα.

Ενώ το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων στον κόσμο, το πρώτο πετρελαϊκό πεδίο στον κόσμο ανοίχτηκε στη χώρα το 1846 και τα ορυκτά καύσιμα παραμένουν σημαντικές πηγές εσόδων.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποφέρουν περίπου το 90% των εσόδων από τις εξαγωγές του Αζερμπαϊτζάν και χρηματοδοτούν περίπου το 60% του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Ο Μπαμπάγιεφ, ο οποίος πέρασε περισσότερες από δύο δεκαετίες στην Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου για τους γείτονές του, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ. Η ΕΕ συμφώνησε να διπλασιάσει τις εισαγωγές αζέρικου φυσικού αερίου έως το 2027, αφού ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία στραγγάλισε τις προμήθειές της.

"Στα [επόμενα] χρόνια, θα συνεχίσουμε να παραδίδουμε το φυσικό αέριο στους πελάτες μας. Αλλά ταυτόχρονα, η κύρια ατζέντα για τη χώρα είναι να αυξήσει την παραγωγή πράσινης ενέργειας και να μεγιστοποιήσει τις επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα", δήλωσε.

Ο Babayev πρόσθεσε ότι η COP29, η οποία πρόκειται να λάβει χώρα στο Μπακού τον Νοέμβριο, θα αποδειχθεί μια καλή ευκαιρία για να "καταδειχθεί πώς η χώρα έστρεψε την οικονομία προς την πράσινη κατεύθυνση".

Το Αζερμπαϊτζάν έχει υπογράψει αρκετές συμφωνίες τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη αιολικών και ηλιακών έργων στη χώρα, μεταξύ άλλων με τη Masdar, την εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Πέρυσι, το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησε με τη Γεωργία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία να αναπτύξουν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να εξάγουν την ενέργεια χρησιμοποιώντας ένα υποθαλάσσιο καλώδιο κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ωστόσο, οι δεσμεύσεις της χώρας του Αζερμπαϊτζάν προς τον ΟΗΕ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, γνωστές ως εθνικές καθορισμένες συνεισφορές, είναι ασθενέστερες από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο στόχος του για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2050, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, εξαρτάται από τη διεθνή υποστήριξη. Ο ΟΗΕ έχει παροτρύνει τις χώρες να στοχεύσουν στην επίτευξη "καθαρών μηδενικών" εκπομπών έως το 2050.

Ο Babayev δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν εξετάζει επί του παρόντος αν θα "αναβαθμίσει" τις περικοπές των εκπομπών του.

Η χώρα, η οποία συνορεύει με την Κασπία Θάλασσα, τη Ρωσία, τη Γεωργία, την Αρμενία, την Τουρκία και το Ιράν, επιβεβαιώθηκε ως οικοδεσπότης της COP29 μόλις τον Δεκέμβριο, μετά τη συμφωνία της Αρμενίας ως μέρος της επίλυσης της σύγκρουσης και με την υποστήριξη της Ρωσίας ως μέρος της επιλογής της ανατολικής Ευρώπης στην εναλλαγή των Ηνωμένων Εθνών. Στις ανησυχίες των διαπραγματευτών για το κλίμα σχετικά με το ιστορικό του Μπακού όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο διορισμός μιας 24μελούς οργανωτικής επιτροπής που αποτελούνταν αποκλειστικά από άνδρες τον Ιανουάριο, προκάλεσε κατακραυγή και αργότερα προστέθηκε μια ομάδα 12 γυναικών.

Ο Babayev, δήλωσε ότι η δική του ομάδα για την COP29 περιλαμβάνει τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες και ότι το Μπακού θα φιλοξενήσει "την COP της συμμετοχικότητας".

"Εγγυόμαστε ότι το Αζερμπαϊτζάν θα παράσχει όλες τις προϋποθέσεις για όλους τους συμμετέχοντες να έρθουν στο [Μπακού]", πρόσθεσε.

Ενώ ο Babayev αναμένεται να περιγράψει τις βασικές του προτεραιότητες για τη σύνοδο κορυφής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δήλωσε ότι η χρηματοδότηση του κλίματος θα είναι μία από τις προτεραιότητες.

"Στο Μπακού θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε όχι μόνο για την κύρια ατζέντα, όχι μόνο για τη χρηματοδότηση του κλίματος, αλλά και για όλα τα άλλα θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή - νερό, υποβάθμιση της γης, επισιτιστική ασφάλεια, γεωργία και άλλα".