Ο οργανισμός καινοτομίας της Νορνηγίας θα διαθέσει περισσότερα από 190 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της κατασκευής ενός πλωτού υπεράκτιου αιολικού πάρκου στη Θάλασσα του Μπάρεντς, στα ανοιχτά του Hammerfest. Η τεχνολογία πλωτής πλατφόρμας είναι ακόμη εκκολαπτόμενη, αλλά είναι απαραίτητη για την εμπορευματοποίηση του υψηλότερου δυναμικού ισχύος που βρίσκεται περαιτέρω στις υπεράκτιες περιοχές, όπου τα βάθη του νερού είναι πολύ μεγάλα για την εγκατάσταση στροβίλων σταθεροποιημένων στο κάτω μέρος.

Το μελλοντικό έργο GoliatVind βγήκε πρώτο σε μια ανταγωνιστική διαδικασία επιχορήγησης που χρηματοδοτείται από την εταιρεία χρηματοδότησης τεχνολογίας Enova. Οι υποστηρικτές του περιλαμβάνουν την ιαπωνική εταιρεία κοινής ωφελείας Kepco, την εταιρεία ανάπτυξης αιολικής ενέργειας Source Galileo και τη νορβηγική υπεράκτια ναυτιλιακή εταιρεία Odfjell. Το έργο θα επωφεληθεί από ένα υπάρχον καλώδιο τροφοδοσίας που συνδέει την υπεράκτια πλατφόρμα πετρελαίου Goliat της Eni πίσω στην ακτή.

«Η κυβέρνηση θέλει να κάνει ρυθμίσεις ώστε η πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια να γίνει ένα νέο σκέλος για τη νορβηγική βιομηχανία προμηθευτών», δήλωσε ο νορβηγός υπουργός Ενέργειας Terje Aasland. «Το GoliatVind είναι ένα έργο που μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη της υφαλοκρηπίδας μας, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στην ξηρά».

Η GoliatVind θα αξιοποιήσει μια προγραμματισμένη κοινοπραξία μεταξύ της Odfjell και της Prodtex, την Windsteel Technologies, η οποία θα κατασκευάζει πλωτές αιολικές πλατφόρμες σε κλίμακα. Το πρώτο εργοστάσιο θα ανοίξει το 2027, εγκαίρως για να τροφοδοτήσει το αιολικό πάρκο.

"Εάν ο πλωτός υπεράκτιος άνεμος γίνει μια σχετική πηγή ενέργειας στο μέλλον, πρέπει να μειώσουμε ουσιαστικά το κόστος, αλλά και να αυξήσουμε την κλίμακα. Και αυτό πρέπει να το κάνουμε χωρίς να θυσιάσουμε την ποιότητα", δήλωσε ο Per Lund, Διευθύνων Σύμβουλος της Odfjell Oceanwind. στην ανακοίνωση του εγχειρήματος τον περασμένο μήνα.

Το GoliatVind θα είναι το δεύτερο έργο πλωτών ανέμων που συνδέεται με μια πλατφόρμα πετρελαίου στα ανοιχτά της Νορβηγίας. Η Equinor, πρωτοπόρος στο διάστημα, έφερε online το πλωτό υπεράκτιο αιολικό έργο Hywind Tampen πέρυσι. Ήταν η πρώτη εγκατάσταση αυτού του είδους στον κόσμο και παρέχει περίπου το ένα τρίτο της ισχύος για τα πεδία Snorre και Gullfaks του Equinor.