Βρετανία: Ακύρωση των Πράσινων Φόρων Ηλεκτρισμού για την Επιτάχυνση της Ενεργειακής Μετάβασης

Βρετανία: Ακύρωση των Πράσινων Φόρων Ηλεκτρισμού για την Επιτάχυνση της Ενεργειακής Μετάβασης
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Τετ, 17 Ιουλίου 2024 - 17:54

Οι προστιθέμενοι “πράσινοι” φόροι στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού αποτρέπουν τα νοικοκυριά από το να εγκαταστήσουν αντλίες θερμότητας ή να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα. Αυτό είναι το συμπέρασμα δύο εκ των μεγαλύτερων παρόχων ενέργειας στη Βρετανία, στο πλαίσιο της πρότασής τους για ακύρωση των πράσινων φόρων

Το ζήτημα της πράσινης μετάβασης βρισκόταν αρκετά ψηλά στην προεκλογική ατζέντα της νέας κυβέρνησης των Εργατικών, ωστόσο η πρόταση αυτή ενδεχομένως να προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων στην εγχώρια λιανική αγορά.

Το 17% των ετήσιων λογαριασμών ηλεκτρισμού για το μέσο βρετανικό νοικοκυριό προέρχεται από τους προστιθέμενους πράσινους φόρους. Οι φόροι αυτοί χρηματοδοτούν έργα ΑΠΕ, καθώς και επιδοτούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Εντούτοις, το αυξημένο κόστος της ηλεκτροδότησης αποθαρρύνει τους Βρετανούς από το να επενδύσουν σε πράσινα προϊόντα, όπως οι αντλίες θερμότητας και τα ηλεκτρικά οχήματα. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ένα 10-20% των πληθυσμών των τεσσάρων χωρών που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο διαβιούν σε συνθήκες φτώχιας των καυσίμων.

Τα ποσοστά φτώχιας των καυσίμων στις 4 χώρες του ΗΒ. Πηγή: House of Commons.

Ως εκ τούτου, δύο από τους μεγαλύτερους παρόχους ηλεκτρισμού στη Βρετανία, η Octopus Energy και η EDF Energy, προτείνουν τη μεταφορά των πράσινων φόρων από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος στους λογαριασμούς φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, μία τέτοια κίνηση θα έδινε έξτρα κίνητρα στους καταναλωτές ώστε να υιοθετήσουν πιο καθαρές οικιακές τεχνολογίες.

Τα μερίδια αγοράς των παρόχων ενέργειας στη Βρετανία. Πηγή: Uswitch.

Εντούτοις, αυτή η αλλαγή θα επηρέαζε τους καταναλωτές που ηλεκτροδοτούνται μέσω φυσικού αερίου, Η πλειονότητα των βρετανικών οικογενειών χρησιμοποιεί αντλίες φυσικού αερίου, ένα καύσιμο που ήδη θεωρείται ακριβό εξαιτίας των γεωπολιτικών συγκυριών. Οι υποστηρικτές της πρότασης προτάσσουν το επιχείρημα ότι το πρόσθετο κόστος για τους καταναλωτές φυσικού αερίου θα ήταν 1 ή 2 λίρες σε μηνιαία βάση, ενώ οι καταναλωτές που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο θα έβλεπαν μειώσεις της τάξεων των 100 ή 200 λιρών σε ετήσια βάση.

Η απελθούσα κυβέρνηση των Συντηρητικών είχε συμφωνήσει να μεταφέρει τους φόρους από τον ηλεκτρισμό στο φυσικό αέριο, όμως δεν πρόλαβε να προωθήσει τις συγκεκριμένες αλλαγές. Η νέα ηγεσία αποφεύγει να δεσμευτεί προς το παρόν, αναφέροντας πως εξετάζει τα δεδομένα. Παρά τις πράσινες πολιτικές των Εργατικών, μία τέτοια απόφαση τόσο νωρίς στη θητεία τους θα μπορούσε να προκαλέσει την απογοήτευση αρκετών ψηφοφόρων.