Μικτός τόνος επικράτησε σε όλους τους τομείς των εμπορευμάτων ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβάρυναν τα βαρέλια, ενώ οι ανησυχίες για την προσφορά στήριξαν τα βιομηχανικά μέταλλα. Το αργό πετρέλαιο διαπραγματευόταν σε στενό εύρος τιμών, καθώς οι έμποροι αναμένουν τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση από τις μηνιαίες εκθέσεις των τριών βασικών πετρελαϊκών οργανισμών.

Ενώ πιστεύουμε ότι οι εκτιμήσεις θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, οποιαδήποτε ανοδική έκπληξη θα απαλύνει τις ανησυχίες για τη ζήτηση. Η παράταση της εθελοντικής μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ για το β' τρίμηνο δεν κατάφερε να αντιστρέψει το κακό κλίμα στην αγορά. Η Ρωσία δεσμεύτηκε επίσης να εμβαθύνει τις περικοπές της στην παραγωγή πετρελαίου παράλληλα με τη μείωση των εξαγωγών της κατά το δεύτερο τρίμηνο. Θα υπάρξουν πρόσθετες περικοπές παραγωγής κατά 350kb/d και μείωση των περικοπών των εξαγωγών από 500kb/d σε 121kb/d τον Απρίλιο. Για τον Μάιο, η μείωση των εξαγωγών θα μειωθεί στα 71kb/d, ενώ οι περικοπές παραγωγής θα αυξηθούν στα 400kb/d, ενώ τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν μόνο περικοπές παραγωγής 471kb/d. Ωστόσο, αυτές οι περικοπές αντισταθμίζονται από την ισχυρή προσφορά εκτός του ΟΠΕΚ και την αύξηση των ροών πετρελαίου από χώρες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο μείωσε τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, με τις τιμές να υποχωρούν κατά 4,8% στα 25,20 ευρώ/MWh. Η βελτίωση των προοπτικών εφοδιασμού λόγω της αναμενόμενης επανεκκίνησης της εγκατάστασης Freeport LNG σε πλήρη δυναμικότητα έως τα μέσα Μαρτίου επιβάρυνε το κλίμα στην αγορά. Τα άφθονα αποθέματα και η συγκρατημένη ζήτηση περιόρισαν την άνοδο. Οι ευρωπαϊκές αποθήκες είναι γεμάτες κατά 61%, πάνω από τον μέσο όρο του 43%, οπότε ακόμη και η χαμηλότερη έγχυση φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του Απριλίου θα πρέπει να είναι αρκετή για να φθάσει το 100% της δυναμικότητας. Παρ' όλα αυτά, οι ασιατικές τιμές του φυσικού αερίου ανέβηκαν στα 9 USD/mmBtu λόγω του ανανεωμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος από την περιοχή.

Οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων διεύρυναν τα κέρδη τους εν μέσω της αυξανόμενης στενότητας της προσφοράς. Οι τιμές του χαλκού έφτασαν στο υψηλότερο φετινό επίπεδο στα 8.600 USD/t, καθώς οι προοπτικές για την προσφορά συμπυκνωμάτων φαίνονται αμφισβητούμενες. Η παραγωγή χαλκού της Χιλής παρέμεινε σταθερή στους 433,8kt, με την παραγωγή της Codelco να μειώνεται κατά 16% σε ετήσια βάση στους 107kt τον Ιανουάριο. Η εταιρεία ανέστειλε επίσης τη λειτουργία του ορυχείου Radomiro Tomic λόγω ατυχήματος. Ο λιγότερος συμπυκνωμένος χαλκός στην αγορά μειώνει τα έξοδα επεξεργασίας, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή ραφιναρισμένου χαλκού. Τα κινεζικά χυτήρια πρόκειται να συζητήσουν πιθανές περικοπές της παραγωγής για την άρση των τελών επεξεργασίας.

Άλλα μέταλλα αυξήθηκαν, με το νικέλιο να διαπραγματεύεται πάνω από τα 18.000 USD/t. Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος υποχώρησαν σε χαμηλό επτά μηνών, στα 111 USD/t, καθώς η τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας δεν διευκόλυνε τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων και η αδύναμη έναρξη της κατασκευαστικής περιόδου προμηνύει κακό για τη ζήτηση χάλυβα. Η αύξηση των αποθεμάτων σιδηρομεταλλεύματος δεν βοήθησε επίσης. Η αδύναμη απορρόφηση και οι ισχυρές εισαγωγές είδαν τα αποθέματα του λιμανιού να αυξάνονται σε 138 εκατ. τόνους για την εβδομάδα έως τις 8 Μαρτίου 2024.

Ο χρυσός πήρε μια ανάσα μετά το νέο υψηλό που σημείωσαν οι τιμές την περασμένη εβδομάδα. Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις ενδείξεις από την εκτύπωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σήμερα. Υψηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός θα μπορούσε να προκαλέσει κατοχύρωση κερδών μετά από ένα απότομο ράλι τιμών. Οι τακτικές θέσεις αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι εκροές ETF συνεχίζονται.