Ην. Βασίλειο: Στροφή Σούνακ στους Σταθμούς Ηλεκτροπαραγωγής με Αέριο Λόγω Ενεργειακής Ασφάλειας

Ην. Βασίλειο: Στροφή Σούνακ στους Σταθμούς Ηλεκτροπαραγωγής με Αέριο Λόγω Ενεργειακής Ασφάλειας
energia.gr
Τρι, 12 Μαρτίου 2024 - 11:23

Η πράσινη στροφή συνεχίζεται για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας έχει πρωταρχικό ρόλο. Η κυβέρνηση Σούνακ υποστήριξε την ανάπτυξη νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου, στην τελευταία κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να παρουσιάσει την κυβέρνησή του ως ρεαλιστική 

στην προσέγγιση της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Περιγράφοντας την Τρίτη τα σχέδια για την υποστήριξη περισσότερης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι "δεν θα παίξει με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας", παρά τα σχέδια για την απαλλαγή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνθρακα έως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, αναφέρουν οι FT.

Αναφερόμενος στην εξάρτηση από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια στις κατάλληλες καιρικές συνθήκες, ο Σούνακ πρόσθεσε ότι η Βρετανία θα επιτύχει τον στόχο της κυβέρνησης για το 2035 με έναν "βιώσιμο τρόπο που δεν θα αφήνει τους ανθρώπους χωρίς ενέργεια μια συννεφιασμένη, απάνεμη μέρα".

Οι παρατηρήσεις του θα επαναληφθούν από την Κλερ Κουτίνιο, την υφυπουργό για την ενεργειακή ασφάλεια, σε ομιλία της στο Chatham House την Τρίτη, όταν αναμένεται να προειδοποιήσει για "μπλακ άουτ", εκτός εάν υπάρχει επαρκής δυναμικότητα σε καύσιμο φυσικό αέριο για την υποστήριξη των διακοπτόμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η κίνηση για την υποστήριξη της νέας παραγωγικής ικανότητας με καύση φυσικού αερίου είναι το τελευταίο φρένο των πράσινων πολιτικών από την κυβέρνηση Σουνάκ.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση καθυστέρησε τη σχεδιαζόμενη εθνική απαγόρευση της πώλησης νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων από το 2030 στο 2035. Καθυστέρησε επίσης κατά εννέα χρόνια την προγραμματισμένη απαγόρευση των λεβήτων πετρελαίου και υγραερίου, που χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες αγροτικών κατοικιών εκτός δικτύου, η οποία επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το 2026.

Αντίθετα, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, το οποίο προηγείται σημαντικά των κυβερνώντων Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις ενόψει των γενικών εκλογών που αναμένονται φέτος, έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει την απαλλαγή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανθρακούχες εκπομπές μέχρι το 2030, εάν κερδίσει την εξουσία.

Οι Εργατικοί, οι οποίοι έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι σχεδιάζουν να διατηρήσουν ένα "στρατηγικό απόθεμα" σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο για την ασφάλεια του εφοδιασμού, χαρακτήρισαν την τελευταία κίνηση της κυβέρνησης ως "απελπισμένη ανοησία".

Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου παρέχουν σχεδόν το 40% της ετήσιας ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου κατά μέσο όρο. Αλλά η συμβολή τους είναι πολύ υψηλότερη τις ήρεμες ημέρες, όταν η παραγωγή από τις ανεμογεννήτριες είναι χαμηλή. Ορισμένοι από τους παλαιότερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου που λειτουργούν με φυσικό αέριο θα πρέπει να κλείσουν τα επόμενα χρόνια, αφήνοντας ενδεχομένως τη Βρετανία χωρίς παραγωγική ικανότητα.

Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να καταστήσει το δίκτυο πιο αποτελεσματικό και, εάν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών ανάλογα με την εγγύτητα στην παραγωγή. Έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει την κατασκευή περισσότερης δυναμικότητας παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε μέρη της Βρετανίας που διαθέτουν λιγότερα αιολικά και ηλιακά πάρκα.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, τα νοικοκυριά στη Σκωτία θα μπορούσαν να έχουν χαμηλότερους λογαριασμούς λόγω της αφθονίας των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την περαιτέρω κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου, επιτρέποντας στους κατασκευαστές τους να διατηρήσουν πρόσβαση σε βασικές επιδοτήσεις για την παροχή εφεδρικής ενέργειας στο δίκτυο.

Η Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής, σύμβουλος της κυβέρνησης, έχει δηλώσει προηγουμένως ότι μια μικρή ποσότητα δυναμικότητας με καύση φυσικού αερίου είναι "συμβατή με ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα".

Η ανακοίνωση αποτελεί μέρος μιας σειράς προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για να τη βοηθήσει να προσαρμοστεί στην άνοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τις οποίες ο Κουτίνιο θα παρουσιάσει την Τρίτη.

Αυτές περιλαμβάνουν προτάσεις για την περιφερειοποίηση της εθνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τη διαίρεσή της σε έως και επτά "ζώνες", με την κάθε μία να καθορίζει τη δική της χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.