Βρισκόμαστε σε μία χρονική περίοδο που μπορεί να είναι η πιο σημαντική στην ιστορία του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Η MCF Energy μόλις επιβεβαίωσε ένα ενεργό κοίτασμα στην περιοχή της γεώτρησης Welchau-1 που έφτασε με επιτυχία σε βάθος 1155 μέτρων στις 10 Μαρτίου και η γεώτρηση προς τον κύριο στόχο της βρίσκεται σε εξέλιξη με την ολοκλήρωση

να αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα. Εάν η Γερμανία δεν καταφέρει να αναπληρώσει τη διακοπή των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου, το αποτέλεσμα θα είναι οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου σε υψηλές τιμές, η καθυστέρηση της σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας, ακόμη και η επανεκκίνηση αδρανών ανθρακικών μονάδων.

Η γενική συναίνεση της γερμανικής βιομηχανίας και της κυβέρνησης είναι ότι η επέκταση των ορυκτών καυσίμων εξακολουθεί να είναι απαραίτητη -τόσο για τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια όσο και, όσον αφορά το φυσικό αέριο, για να λειτουργήσει ως γέφυρα για την ενεργειακή μετάβαση. Αυτή η συναίνεση οδήγησε το Βερολίνο, στις αρχές Φεβρουαρίου, να διαθέσει 16 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή τεσσάρων μεγάλων μονάδων φυσικού αερίου για την κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, παράλληλα με την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Και ενώ η Γερμανία αγωνίζεται στρατηγικά (και πολιτικά) να εξισορροπήσει τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή με τις ανάγκες της για ενεργειακή ασφάλεια, η Αυστρία όχι μόνο απέφυγε να κλείσει τις στρόφιγγες του ρωσικού φυσικού αερίου -προτιμώντας μια σταδιακή προσέγγιση- αλλά πρόσφατα έκανε και τη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου της χώρας τα τελευταία 40 χρόνια.

Η καναδική εταιρεία εξερεύνησης μικρής κεφαλαιοποίησης MCF Energy απέκτησε έργα που είχαν προηγουμένως εξερευνηθεί και δοκιμαστεί στη Γερμανία και μεγάλους υποψήφιους στόχους στην Αυστρία.

Η γεώτρηση ξεκίνησε πρόσφατα στην Αυστρία και από τις 11 Μαρτίου η εταιρεία μόλις επιβεβαίωσε ένα ενεργό πετρελαϊκό σύστημα στο σημείο της γεώτρησης, ενώ προγραμματίζεται να ξεκινήσει στη Γερμανία τον Απρίλιο.

Βασικό ενδιαφέρον για την Ευρώπη θα έχει το αρχικό έργο της MCF στην Αυστρία, το κοίτασμα Welchau κοντά στις Άλπεις, όπου η γεώτρηση θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες.

Η προοπτική της γεώτρησης Welchau της MCF Energy εμφανίζεται ανάλογη με τις μεγάλες δομές που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ και στην Ιταλία στην Απέννινα, και γειτνιάζει με μια ανακάλυψη προς τα πάνω που διαπέρασε μια στήλη φυσικού αερίου και έχει τη δυνατότητα να κλείσει στα 400 μέτρα. Τα αρχικά αποτελέσματα της εξερεύνησης έδειξαν συμπύκνωση πλούσια σε αέριο ποιότητας αγωγού.

Όλα τα στοιχεία φαίνονται να οδηγούν σε μια σημαντική ανακάλυψη, με έναν βέλτιστο εκτιμώμενο τεχνικό δυναμικό προοπτικών περίπου 807 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών αερίου, εγγύτητα στο εθνικό σύστημα αγωγών φυσικού αερίου και μια κοντινή ιστορική ανακάλυψη φυσικού αερίου.

Το εθνικό δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου απέχει μόλις 18 χιλιόμετρα, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει μια σύντομη και φθηνή επιλογή σύνδεσης για την προώθηση των προϊόντων στις εγχώριες αγορές.

Η MCF θα αποκτήσει ποσοστό 25% για το κόστος της ερευνητικής γεώτρησης που εκτιμάται σε 2,55 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο αντιπροσωπεύει το 50% του μεριδίου της MCF στο κόστος της γεώτρησης.

Η παραχώρηση Reudnitz της MCF, που ανακαλύφθηκε αρχικά το 1964, είναι το τρίτο γερμανικό περιουσιακό στοιχείο, με την MCF να δηλώνει ότι μια ανεξάρτητη αξιολόγηση εκτιμά 118,7 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου προς εξόρυξη, σημειώνοντας ότι οι πόροι είναι παρόμοιοι με άλλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη βόρεια Γερμανία με άζωτο. Η MCF γνωστοποίησε επίσης ότι το φυσικό αέριο στην καλύτερη εκτίμηση του Reudnitz (P50) περιέχει επίσης δυναμικό για 1,06 BCF ηλίου και 4,4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σε έναν ρηχότερο στόχο. Η πιλοτική δοκιμαστική παραγωγή με τη χρήση κρυογονικής τεχνολογίας για τη στοχευμένη εξαγωγή ηλίου και μεθανίου και τη δέσμευση αζώτου πρόκειται να ξεκινήσει αργότερα φέτος.

Η τέταρτη παραχώρηση στη Γερμανία είναι η Erlenwiese, για την οποία έχουν αποκτηθεί σεισμικά 2D και επανεπεξεργάζονται, ενώ θα ακολουθήσει 3D, μαζί με ανάλυση AI.

Οι πέντε περιοχές- εκτός από μια ιδιόκτητη βάση δεδομένων με 10 επιπλέον περιοχές έργων - αποκτήθηκαν όταν η MCF Energy απέκτησε το 100% της γερμανικής Genexco πέρυσι.

Ν. Παλ.