Τα Ουκρανικά Πλήγματα στη Μαύρη Θάλασσα Αναγκάζουν τη Μόσχα σε Αλλαγή του Διοικητή του Ναυτικού

Τα Ουκρανικά Πλήγματα στη Μαύρη Θάλασσα Αναγκάζουν τη Μόσχα σε Αλλαγή του Διοικητή του Ναυτικού
energia.gr
Τρι, 12 Μαρτίου 2024 - 14:07

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέλυσε τον διοικητή του ρωσικού ναυτικού μετά από μια σειρά ταπεινωτικών απωλειών στη Μαύρη Θάλασσα, όπως αναφέρουν στους Financial Times Ουκρανοί αξιωματούχοι με γνώση του θέματος. Ο Πούτιν απομάκρυνε τον ναύαρχο Νικολάι Εβμένοφ, ο οποίος ηγείτο του ναυτικού από το 2019, και τον αντικατέστησε με τον Αλεξάντερ Μοϊσέεφ

διοικητή του βόρειου στόλου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως δήλωσαν δύο Ουκρανοί αξιωματούχοι στη βρετανική εφημερίδα.

Η απόφαση αναδεικνύει τα πλήγματα που έχει καταφέρει η Ουκρανία στη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, ακόμη και τη στιγμή που οι δυνάμεις του Πούτιν κερδίζουν έδαφος κατά μήκος της χερσαίας γραμμής του μετώπου μήκους 1.000 χιλιομέτρων, περισσότερο από δύο χρόνια από την έναρξη της εισβολής τους.

Με τη χρήση προηγμένων όπλων τα οποία τους προμήθευσαν οι δυτικές χώρες αλλά και με drone δικής τους κατασκευής, η Ουκρανία έχει βυθίσει πολλά ρωσικά πολεμικά πλοία και έχει καταρρίψει πολλά αεροσκάφη υψηλής αξίας, αναγκάζοντας τη Ρωσία να μεταφέρει τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα και να σταματήσει την 24ωρη αεροπορική αναγνώριση στο πεδίο μάχης. Ουκρανοί αξιωματούχοι που επιβεβαίωσαν την αλλαγή στην ηγεσία του ρωσικού ναυτικού δήλωσαν επίσης στους FT ότι μια επίθεση από την Ουκρανία το Σαββατοκύριακο προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε δύο ρωσικά αεροπλάνα ανίχνευσης ραντάρ μεγάλης εμβέλειας A-50 σε μια εγκατάσταση επισκευής αεροσκαφών στο λιμάνι του Ταγκανρόγκ.

Η Izvestia, ρωσική εφημερίδα που ανήκει σε έναν από τους πιο στενούς φίλους του Βλαντιμίρ Πούτιν, , επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι ο Μοϊσέεφ αντικατέστησε τον Εβμένοφ την Κυριακή. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. «Υπάρχουν διατάγματα ταξινομημένα ως “μυστικά” και τα οποία δεν μπορώ να τα σχολιάσω. Δεν υπάρχουν ανοιχτά διατάγματα για δημοσίευση για αυτό το θέμα», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Οι επιτυχίες της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα έσπασαν επίσης τον αποκλεισμό της Μόσχας στα ουκρανικά λιμάνια, επιτρέποντας στο Κίεβο να επανεκκινήσει τις εξαγωγές σιτηρών στην παγκόσμια αγορά, όπως αναφέρουν οι Finacial Times. Τον περασμένο μήνα οι εν λόγω εξαγωγές έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, με περισσότερους από 8 εκατ. τόνους διαφορετικών προϊόντων να αποστέλλονται, συμπεριλαμβανομένων 5 εκατ. τόνων αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με το Ουκρανικό Αγροτικό Συμβούλιο, μια ΜΚΟ με έδρα το Κίεβο. Η στροφή του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας πιο ανατολικά περιορίζει επίσης την ικανότητα της Μόσχας να εκτοξεύει πυραύλους που έχουν προκαλέσει τον θάνατο και την καταστροφή σε πόλεις της Ουκρανίας τα τελευταία χρόνια.

Εξάλλου, μπλόγκερ με στενούς δεσμούς με τον ρωσικό στρατό ανέφεραν τον Φεβρουάριο ότι ο διοικητής του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, Βίκτορ Σοκόλοφ, είχε απαλλαγεί από τη θέση του, αν και το υπουργείο δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης την περασμένη εβδομάδα για τον Σοκόλοφ και τον Σεργκέι Κομπιλάς, διοικητή της ρωσικής αεροπορίας μεγάλου βεληνεκούς, με κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας επειδή κατεύθυναν πυραυλικά πλήγματα κατά της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας.

Εκτός από τις επιθέσεις στο ρωσικό ναυτικό, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι δυνάμεις του Κιέβου το Σάββατο χρησιμοποίησαν επιτυχώς εγχώρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να καταστρέψουν σοβαρά τα δύο ρωσικά A-50. Οι δορυφορικές εικόνες φάνηκαν να υποστηρίζουν την εκτίμησή τους. Συγκεκριμένα, έδειξαν σημάδια έκρηξης στην περιοχή όπου ένα από τα αεροσκάφη ανίχνευσης ραντάρ μεγάλης εμβέλειας ήταν σταθμευμένο στην άσφαλτο τη στιγμή της επίθεσης και στην ταράτσα του υπόστεγου όπου πιστεύεται ότι βρισκόταν το άλλο αεροπλάνο. Εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ουκρανίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι η υπηρεσία εξακολουθεί να εργάζεται για να διευκρινίσει την έκταση της ζημιάς στα αεροσκάφη και αρνήθηκε να παράσχει περισσότερες πληροφορίες. Η αεροπορία της Ουκρανίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Serhiy Prytula, δημοφιλής παρουσιαστής και ηθοποιός στην Ουκρανία με διασυνδέσεις με τον στρατό του Κιέβο, και ο οποίος με τη φιλανθρωπική του δράση έχει συμβάλει σημαντικά στη συγκέντρωση χρημάτων και την παραγωγή του προγράμματος drone του Κιέβου εν καιρώ πολέμου, καυχήθηκε στους δωρητές του στο X (πρώην Twitter) ότι οι δωρεές τους συνέβαλαν στην επιτυχία της επίθεσης στις εγκαταστάσεις του Ταγκανρόγκ.

Ειδικότερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε το Σάββατο ότι κατέρριψε 41 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή, αλλά δεν σχολίασε τις αναφορές ότι η εγκατάσταση είχε χτυπηθεί. Ένας εργαζόμενος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Ο Kyrylo Budanov, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, είχε δηλώσει στη βρετανική εφημερίδα τον Ιανουάριο ότι η Ρωσία διέθετε οκτώ επιχειρησιακά αεροσκάφη ανίχνευσης ραντάρ μεγάλης εμβέλειας A-50 πριν από την κατάρριψη ενός από τις δυνάμεις του Κιέβου πάνω από την Αζοφική Θάλασσα εκείνη την περίοδο.

Οι τρεις επιθέσεις από τότε δείχνουν ότι η Ουκρανία έχει πλέον καταστρέψει ή καταστρέψει σοβαρά τα μισά από τα ρωσικά A-50 σε λιγότερο από δύο μήνες. Η καταστροφή μόνο ενός Α-50, είπε ο Μπουντάνοφ τον Ιανουάριο, πιθανότατα θα επηρέαζε την ικανότητα της Ρωσίας να λειτουργεί και να επικοινωνεί στην εμπόλεμη ζώνη «καθ' όλο το εικοσιτετράωρο». Η καταστροφή τριών ακόμη θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στις ικανότητες αναγνώρισης και επικοινωνίας, σύμφωνα με αξιωματούχους του Κιέβου. Μετά τη δεύτερη απώλεια ενός Α-50, οι βρετανικές υπηρεσίες άμυνας δήλωσαν ότι η Ρωσία «είναι πολύ πιθανό να στερήσει τον στόλο από τις πτήσεις υποστήριξης των επιχειρήσεων στην Ουκρανία». Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν σχολίασε την απώλεια των δύο πρώτων αεροπλάνων, την οποία οι προσκείμενοι στη Μόσχα μπλόγκερ απέδωσαν σε «φιλικά πυρά».