Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι η κρατική Petroleo Brasileiro SA πρέπει να έχει υπόψη της ότι ο λαός της χώρας είναι μέτοχός της, δείχνοντας να διπλασιάζει τις περικοπές μερισμάτων που έχουν αναστατώσει την αγορά. Οι μετοχές του πετρελαιοπαραγωγού υποχώρησαν "Αυτό που δεν είναι σωστό είναι ότι η Petrobras

η οποία έπρεπε να διανείμει 45 δισεκατομμύρια ρεάλς* σε μερίσματα, θέλει να διανείμει 80 δισεκατομμύρια ρεάλς - και 40 δισεκατομμύρια ρεάλς περισσότερα που θα μπορούσαν να είχαν τεθεί στην άκρη για επενδύσεις, να γίνουν περισσότερες έρευνες, περισσότερα πλοία ... δεν έγιναν", δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο SBT.

Η Petrobras ήταν ένας από τους κορυφαίους πληρωτές μερισμάτων στην πετρελαϊκή βιομηχανία τα τελευταία χρόνια και οι μετοχές της έπεσαν την περασμένη εβδομάδα, αφού η εταιρεία αποφάσισε να μην προβεί σε έκτακτη πληρωμή για τα κέρδη του 2023. Ο Λούλα δήλωσε ότι θέλει η εταιρεία να βοηθάει τους απλούς Βραζιλιάνους αντί για τους μετόχους.

"Έχω μια δέσμευση με τον λαό της Βραζιλίας να μειώσω την τιμή της βενζίνης, την τιμή του μαγειρικού αερίου, την τιμή του ντίζελ", είπε, προσθέτοντας ότι η Petrobras δεν μπορεί "να σκέφτεται μόνο τους μετόχους που επενδύουν σε αυτήν".

Οι μετοχές αντέστρεψαν τα κέρδη από τα σχόλια του Λούλα και έκλεισαν 1,3% χαμηλότερα στα 35,65 ρεάις στο Σάο Πάολο, καθώς εξασθένησαν οι ελπίδες ότι η εταιρεία θα επανεξετάσει την απόφαση να μην εγκρίνει ειδικό μέρισμα. Ο Λούλα συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Petrobras Ζαν Πολ Πράτες για να συζητήσουν τους χειρισμούς του στο θέμα του μερίσματος.

"Η αγορά είναι ένας δεινόσαυρος, ένας αδηφάγος ρινόκερος", δήλωσε ο Λούλα. "Θέλει τα πάντα για τον εαυτό της και τίποτα για τους ανθρώπους".

 

*1 Ρεάλ Βραζιλίας ισούται με 0,20 Δολάριο ΗΠΑ