Η νοτιοκορεατική ναυπηγική εταιρεία HD Hyundai παίρνει στα σοβαρά την απεξάρτηση από τον άνθρακα και, στην τελευταία της κίνηση, υπέγραψε με 11 εταιρείες πυρηνικής ενέργειας για την ίδρυση ενός νέου οργανισμού υπεράσπισης (της πυρηνικής ενέργειας) στη δυτική πλευρά του Λονδίνου, κοντά στην έδρα του ΙΜΟ. Ο νεοσύστατος οργανισμός Nuclear Energy Maritime Organization (NEMO) αριθμεί πολλούς από τους κορυφαίους

παίκτες του τομέα μεταξύ των μελών του. Στα εξέχοντα ονόματα περιλαμβάνονται η Lloyd's Register, η αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης αντιδραστήρων Terrapower, ο γίγαντας των πυρηνικών εργοστασίων Westinghouse και η δανέζικη εταιρεία εκκίνησης αντιδραστήρων Seaborg. Ο πρώτος πρόεδρος του οργανισμού θα είναι ο Mamdouh el-Shanawany, πρώην επικεφαλής ασφάλειας του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Ο ρόλος του NEMO θα είναι να συμβάλει στην καθοδήγηση των κανόνων και των προτύπων για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας σε μη στρατιωτικές θαλάσσιες υπηρεσίες. Αν και πυρηνικοί σταθμοί έχουν εγκατασταθεί σε εμπορικά πλοία και ναυτιλιακές εγκαταστάσεις και στο παρελθόν, η αποδοχή τους από την αγορά περιοριζόταν ιστορικά από το κόστος και την αποδοχή του κοινού- μια νέα γενιά μικρότερων, απλούστερων και ασφαλέστερων αντιδραστήρων θα μπορούσε να αλλάξει την εξίσωση και να καταστήσει την πυρηνική ενέργεια επί του πλοίου μια πιο βιώσιμη επιλογή. Η NEMO επιθυμεί να διευκολύνει αυτή την αλλαγή, όχι μόνο για τα ποντοπόρα πλοία αλλά και για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην ανοικτή θάλασσα, στα λιμάνια και στα παράκτια ύδατα.

"Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για την έναρξη λειτουργίας του NEMO, καθώς μπορεί να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο για την προώθηση της εποχής της υπεράκτιας πυρηνικής ενέργειας", δήλωσε ο el-Shanawany σε δήλωσή του.

Στις πρώτες προτεραιότητες περιλαμβάνεται η αναθεώρηση του Κώδικα Ασφαλείας του ΙΜΟ για τα πυρηνικά εμπορικά πλοία, τον οποίο η NEMO θα ήθελε να επανεξετάσει για να διασφαλίσει ότι παραμένει συναφής με τη σύγχρονη τεχνολογία. Ο οργανισμός θέλει επίσης να προωθήσει στενότερους δεσμούς μεταξύ του ΙΜΟ και του ΙΑΕΑ.

Η NEMO σχεδιάζει επίσης να συνεργαστεί με τον ΙΑΕΑ για την ανάπτυξη προτύπων για τη λειτουργία πλωτών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας (FNPP). Η ιδέα των FNPP κερδίζει έδαφος ως μέσο ενσωμάτωσης της σύγχρονης πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, χωρίς τις δυσκολίες της αδειοδότησης και της κατασκευής στην ξηρά.