Η Nord Stream μήνυσε στο Ανώτατο Δικαστήριο τις ασφαλιστικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Lloyd's of London, για περίπου 400 εκατ. ευρώ, επειδή αρνήθηκαν να καλύψουν τις εκρήξεις που κατέστρεψαν τις υποδομές φυσικού αερίου που συνδέουν τη Δυτική Ευρώπη με τη Ρωσία. Τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι η εταιρεία με έδρα την Ελβετία υπέβαλε αγωγή τον περασμένο μήνα, υποστηρίζοντας ότι οι ασφαλιστές "απέτυχαν να πληρώσουν" για τις ζημιές

που προκλήθηκαν από υποθαλάσσιες εκρήξεις που κατακρεούργησαν και παραμόρφωσαν τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας.

Η Lloyd's of London και η Arch Insurance αναφέρονται ως αντιπροσωπευτικοί εναγόμενοι εκ μέρους των πολλαπλών ασφαλιστών στα συμβόλαια.

Σύμφωνα με τα νομικά έγγραφα, η "προκαταρκτική και υψηλού επιπέδου εκτίμηση" της Nord Stream για το κόστος απομάκρυνσης του νερού από τους αγωγούς και τη σταθεροποίησή τους, την πραγματοποίηση επισκευής και την αντικατάσταση του χαμένου αερίου κυμαίνεται μεταξύ 1,2 και 1,35 δισ. ευρώ.

Η αιτία των εκρήξεων, οι οποίες σημειώθηκαν σε διεθνή ύδατα τον Σεπτέμβριο του 2022, δεν έχει προσδιοριστεί.

Η Ρωσία ήταν αρχικά ύποπτη για σαμποτάζ, αλλά αρνήθηκε την ευθύνη. Η Ουκρανία αρνήθηκε επίσης την εμπλοκή της μετά από δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, σύμφωνα με τα οποία φιλοουκρανικοί πράκτορες μπορεί να βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις.

Τόσο η Δανία όσο και η Σουηδία σταμάτησαν τις έρευνές τους, λέγοντας ότι δεν είχαν αρκετά στοιχεία για να απαγγείλουν κατηγορίες σε κάποιον, αφήνοντας μόνο τη Γερμανία να διεξάγει προς το παρόν έρευνα.

Η Nord Stream, η οποία ανήκει στις Gazprom, Wintershall Dea, Eon, Gasunie και Engie, δήλωσε ότι οι εμπλεκόμενοι ήταν "άγνωστοι".

Η αγωγή είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου κατά το τελευταίο έτος, σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης δεδομένων για τις διαφορές Solomonic.

Η υπόθεση στρέφεται κατά των Lloyd's of London μεταξύ των ασφαλιστών που παρείχαν τα λεγόμενα πρωτεύοντα συμβόλαια, τα οποία αναλαμβάνουν τις πρώτες ζημίες από οποιοδήποτε γεγονός.

Ο δεύτερος εναγόμενος είναι μια ομάδα ασφαλιστών με επικεφαλής έναν βραχίονα της Arch με έδρα τις Βερμούδες, η οποία παρείχε τη λεγόμενη υπερκάλυψη. Τα εν λόγω συμβόλαια τυπικά ενεργοποιούνται μετά την πληρωμή των πρωτογενών συμβολαίων.

Η Nord Stream ισχυρίζεται ότι οι εκρήξεις αποτέλεσαν ξεχωριστό συμβάν για τους σκοπούς και των δύο ομάδων ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Η απαίτηση ύψους 400 εκατ. ευρώ κατανέμεται ισομερώς μεταξύ της κύριας και της υπερβάλλουσας ομάδας. Η εταιρεία ζήτησε επίσης περίπου 3,7 εκατ. ευρώ για έρευνα ζημιών, καθώς και άλλα έξοδα.

Οι Lloyd's of London και η Arch αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η Nord Stream δήλωσε: "Δεν είμαστε σε θέση να παράσχουμε λεπτομερή σχόλια για τις νομικές διαδικασίες".

Κανένας από τους δύο αγωγούς δεν βρισκόταν σε λειτουργία κατά τη στιγμή των εκρήξεων. Οι προμήθειες στον Nord Stream 1 διακόπηκαν από τη Ρωσία μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία. Ο Nord Stream 2 δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία αφού η Γερμανία ακύρωσε τη διαδικασία έγκρισής του.