Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να ζητήσουν νέες κυρώσεις για τη Λευκορωσία, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν λόγω της στήριξής που παρέχουν αυτές οι χώρες στις πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια του μπλοκ να πατάξει περαιτέρω την καταστρατήγηση από τρίτες χώρες.

«Η πρόσβαση της Ρωσίας σε ευαίσθητα αντικείμενα και τεχνολογίες με ιδιαίτερη σημασία για το πεδίο της μάχης πρέπει να συνεχίσει να περιορίζεται», αναφέρουν τα πρώτα σχέδια συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, τα οποία είδε το Euractiv.

Θα περιλαμβάνεται δηλαδή  «η στοχοποίηση οντοτήτων σε τρίτες χώρες που επιτρέπουν αυτό το παράνομο εμπόριο», αναφέρουν τα συμπεράσματα.

Για το σκοπό αυτό, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να αναθέσουν στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, στη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ, την EEAS και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να προετοιμάσουν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν».

Αναμένεται επίσης να καλέσουν τρίτα μέρη «να σταματήσουν αμέσως την παροχή υλικής υποστήριξης στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

«Οι αναφορές ότι το Ιράν μπορεί να μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους και σχετική τεχνολογία στη Ρωσία για χρήση κατά της Ουκρανίας είναι πολύ ανησυχητικές», αναμένεται να πουν οι ηγέτες της ΕΕ, ενώ στο προσχέδιο συμπερασμάτων αναφέρεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αντιδράσει γρήγορα και σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους, μεταξύ άλλων με νέα και σημαντικά μέτρα κατά του Ιράν».

Η ΕΕ έχει αυστηροποιήσει την επιβολή των υφιστάμενων κυρώσεων στο πλαίσιο των 13 γύρων περιοριστικών μέτρων που συμφωνήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στην πρώτη προσπάθεια αυστηροποίησης των περιορισμών, μια μέτρια δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας τον περασμένο μήνα εστίασε στην επιβολή των υφιστάμενων περιορισμών, προσθέτοντας την ηπειρωτική Κίνα, καθώς και τουρκικές και ινδικές επιχειρήσεις στον κατάλογο των εταιρειών με τις οποίες απαγορεύεται να συναλλάσσονται οι επιχειρήσεις της ΕΕ.

Αυτές κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στην προμήθεια ευαίσθητης στρατιωτικής τεχνολογίας στη Ρωσία, η οποία κατέληγε στο ουκρανικό πεδίο μάχης.

Σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες της ΕΕ, οι εργασίες για τον 14ο γύρο κυρώσεων αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα με έμφαση σε τομεακές πτυχές που παραμένουν ανεπίλυτες.

Το βήμα αυτό έρχεται μέσα σε ένα κλίμα φόβου ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας «καταστρατηγούνται μαζικά» μέσω τρίτων χωρών, όπως αποκάλυψε πρόσφατη μελέτη, επιβεβαιώνοντας τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς άλλες δικαιοδοσίες κατευθύνεται τελικά εκ νέου προς τη Ρωσία.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης την επόμενη εβδομάδα την πρόοδο σχετικά με τον τρόπο χρήσης των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Τα δυτικά έθνη έχουν δεσμεύσει ήδη περίπου 260 δισεκατομμύρια ευρώ σε τίτλους και μετρητά, εκ των οποίων περισσότερα από τα δύο τρίτα βρίσκονται εντός της ΕΕ.

Η Ένωση προχωρά σε ένα σχέδιο για την εφαρμογή ενός έκτακτου φόρου στα κέρδη που προκύπτουν από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία και τη χρήση των χρημάτων αυτών για την Ουκρανία.

Οι ηγέτες της ΕΕ, επιπλέον, «θα επανεξετάσουν την πρόοδο όσον αφορά τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα για την κατεύθυνση των έκτακτων εσόδων που προέρχονται από τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας προς όφελος της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης της στρατιωτικής στήριξης», αναφέρεται στο πρώτο σχέδιο συμπερασμάτων.

Αφού η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι τα έσοδα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αγορά όπλων για το Κίεβο, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται τώρα να καλέσουν τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να προχωρήσουν γρήγορα με τα επόμενα βήματα προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες».

euractiv.gr