GECF: Στο 23 με 26% θα Φτάσει το 2025 το Μερίδιο του Φυσικού Αερίου στο Παγκόσμιο Ενεργειακό Ισοζύγιο

GECF: Στο 23 με 26% θα Φτάσει το 2025 το Μερίδιο του Φυσικού Αερίου στο Παγκόσμιο Ενεργειακό Ισοζύγιο
energia.gr
Τετ, 13 Μαρτίου 2024 - 18:33

Το μερίδιο του φυσικού αερίου στο παγκόσμιο ενεργειακό ισοζύγιο θα αυξηθεί έως το 2050 από 23 σε 26%, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Φόρουμ Χωρών Εξαγωγών Αερίου (GECF) Μοχάμεντ Χάμελ, μιλώντας σε έκτακτη υπουργική συνεδρίαση του φόρουμ, την Παρασκευή, 1η Μαρτίου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS. Πραγματοποιήθηκε ενόψει της 7ης συνόδου κορυφής της GECF, η οποία έλαβε χώρα την επομένη, 2 Μαρτίου, στην πρωτεύουσα της Αλγερίας, Αλγέρι

«Το μερίδιο του φυσικού αερίου στο παγκόσμιο ενεργειακό ισοζύγιο θα αυξηθεί από 23 σε 26% έως το 2050», είπε ο Χάμελ. Η ομιλία του μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο της Αλγερίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του GECF δήλωσε ότι στις 29 Φεβρουαρίου έγιναν τα επίσημα εγκαίνια των κεντρικών γραφείων του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Φόρουμ στην πρωτεύουσα της Αλγερίας. Ο Χάμελ ενημέρωσε επίσης ότι η Μαυριτανία έγινε νέο μέλος του φόρουμ ενώ και η Σενεγάλη υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο GECF.

Η GECF αποτελεί διακυβερνητικό οργανισμό που συγκεντρώνει τους κορυφαίους εξαγωγείς αερίου στον κόσμο. Σήμερα υπάρχουν 13 κράτη-μέλη, τα οποία είναι: Αλγερία, Βολιβία, Βενεζουέλα, Αίγυπτος, Ιράν, Κατάρ, Λιβύη, Μαυριτανία, Νιγηρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Ισημερινή Γουινέα. Αυτές οι χώρες ελέγχουν περίπου το 70% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου, το 51% των παγκόσμιων εξαγωγών LNG και το 52% των παγκόσμιων προμηθειών αγωγών.

Οι κύριοι στόχοι του Οργανισμού είναι να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών μελών στα δικά τους αποθέματα φυσικού αερίου καθώς και την ικανότητα να σχεδιάζουν και να διασφαλίζουν με ανεξάρτητο τρόπο περιβαλλοντικά βιώσιμη, προσεκτική και αποτελεσματική ανάπτυξη και χρήση φυσικού αερίου, ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων και πληροφοριών για βασικές πτυχές της ανάπτυξης της βιομηχανίας φυσικού αερίου. Τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο βρίσκονται στη Ρωσία (περίπου 25%), ενώ ακολουθούν αυτά του Ιράν (περίπου 17%) και του Κατάρ (περίπου 12%). Το GECF είναι ανοιχτό στην αποδοχή νέων μελών, ενώ η προηγούμενη σύνοδος κορυφής διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2022 στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.