Εδώ μπορεί να κάνουμε πλήθος σεισμικών ερευνών και σε σχετικά μεγάλα βάθη για να εντοπίσουμε πετρέλαιο ενώ σε άλλες περιοχές του πλανήτη μάλλον ...αναβλύζει! Η αμερικανική ακτοφυλακή ολοκλήρωσε τις ενέργειές της για την αντιμετώπιση μια μεγάλης πετρελαιοκηλίδας που εντοπίστηκε στα ανοικτά των ακτών της κομητείας Όραντζ, στην Καλιφόρνια, και η αιτία μέχχρι τώρα παραμένει άγνωστη. Στην περιοχή έχει εμφανιστεί κατά καιρούς 

φυσικές πετρελαιοκηλίδες και είναι πολύ πιθανό το αργό πετρέλαιο να διέρρευσε από μόνο του από τον πυθμένα, αν και το γεγονός παραμένει υπό διερεύνηση.

Την Παρασκευή, η υπηρεσία εντόπισε μια κηλίδα μήκους 2,5 μιλίων στα ανοικτά της Huntington Beach, μιας περιοχής γνωστής για τις παραλίες και τα σημεία για σέρφινγκ. Τα συνεργεία αντιμετώπισης ανέσυραν περίπου 85 γαλόνια πετρελαίου από το νερό και περίπου 1.000 κιλά πετρελαιοειδών αποβλήτων από την ακτή.

Η εξέταση δειγμάτων από την κηλίδα αποκάλυψε ότι η ουσία ήταν ελαφρώς διαβρωμένο αργό πετρέλαιο, προέλευσης Καλιφόρνιας. Το χημικό αποτύπωμα του πετρελαίου δεν συμφωνούσε με τα χαρακτηριστικά του πετρελαίου από τις κοντινές πλατφόρμες παραγωγής. Ήταν επίσης αρκετά φρέσκο, κάτι που είναι χαρακτηριστικό των φυσικών διαρροών, σύμφωνα με την ακτοφυλακή. Η υπηρεσία δεν έχει αναφορές για κάποια διαρροή από πλατφόρμα που θα μπορούσε να σχετίζεται (αν και μια μικρή απελευθέρωση παραγόμενου νερού συνέβη στην περιοχή περίπου την ίδια στιγμή).

Η έκβαση της απελευθέρωσης πετρελαίου φαίνεται να είναι ήπια: οι παραλίες και οι αλιευτικές δραστηριότητες παραμένουν ανοιχτές, η δημόσια υγεία δεν φαίνεται να επηρεάζεται, ενώ τρία πουλιά που είχαν εγκλωβιστεί εντοπίστηκαν και στάλθηκαν για περίθαλψη.