Εντείνεται το κλίμα απαισιοδοξίας στη Ζώνη Ευρώ, καθώς μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έρχεται τώρα να προσθέσει τις μελανές εκτιμήσεις της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προεξοφλώντας ακόμη χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για το σύνολο του τρέχοντος έτους και για το επόμενο, επιβεβαιώνοντας έτσι τον κίνδυνο της περαιτέρω επιβράδυνσης.

Εντείνεται το κλίμα απαισιοδοξίας στη Ζώνη Ευρώ, καθώς μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έρχεται τώρα να προσθέσει τις μελανές εκτιμήσεις της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προεξοφλώντας ακόμη χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για το σύνολο του τρέχοντος έτους και για το επόμενο, επιβεβαιώνοντας έτσι τον κίνδυνο της περαιτέρω επιβράδυνσης.

Δύο στελέχη της ΕΚΤ, πάντως, ο πρόεδρος, Ζαν Κλοντ Τρισέ, και ο αντιπρόεδρος, Λουκάς Παπαδήμος, ευελπιστούν πως η Ζώνη θα αποφύγει την ύφεση, αλλά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει πως ο ρυθμός ανάπτυξης της Ζώνης θα περιορισθεί φέτος στο 1,3% (αναθεωρώντας προς τα κάτω την προηγούμενη πρόβλεψή της για ανάπτυξη 1,7%), χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία υποβαθμίζει περαιτέρω τις προοπτικές της Ζώνης μιλώντας για συνολική ανάπτυξη που θα κυμανθεί φέτος από 1,1% ώς 1,7% στην καλύτερη περίπτωση και από 0,6% ώς 1,8% το επόμενο έτος. Η Τράπεζα επισημαίνει πως η οικονομία της Ζώνης Ευρώ γνωρίζει αυτή τη στιγμή «ένα επεισόδιο ισχνής οικονομικής δραστηριότητας με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων με επιπτώσεις στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και τη ζήτηση» και προβλέπει πως θα ακολουθήσει σταδιακή ανάκαμψη. Για την ανάκαμψη αυτή η Τράπεζα προσβλέπει σε συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου, από τα επίπεδα ρεκόρ του Ιουλίου, που ευελπιστεί πως θα συνεισφέρει στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Η ΕΚΤ επισημαίνει πως είναι ιδιαίτερα μεγάλη η αβεβαιότητα που περιβάλλει την οικονομική δραστηριότητα και τονίζει πως υπερισχύει ο κίνδυνος για περαιτέρω επιβράδυνση. Ιδιαιτέρως τονίζει πως οι κίνδυνοι που απειλούν τη Ζώνη Ευρώ «απορρέουν από ενδεχόμενες νέες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, που μπορούν να κάμψουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις». Tα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat φέρουν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να ανέρχεται το β΄ τρίμηνο του 2008 στα 28 δισ. ευρώ στη Ζώνη Ευρώ και στα 36,3 δισ. ευρώ στο σύνολο της Ε.Ε. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, όταν ανερχόταν σε 18,1 δισ. ευρώ, το έλλειμμα διπλασιάσθηκε. Σε ό,τι αφορά το εμπορικό ισοζύγιο το β' τρίμηνο του 2008 κατέγραψε πλεόνασμα 17,4 δισ. ευρώ ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007 το πλεόνασμα ανερχόταν σε 24,5 δισ. ευρώ.

Δεν παραλείπει, βέβαια, να αναφερθεί στον κύριο στόχο της πολιτικής της, την αναχαίτιση του πληθωρισμού για τον οποίο τονίζει ότι θα παραμείνει σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα επιθυμητά -και από τον στόχο του 2%-και ευελπιστεί ότι θα αρχίσει να επιβραδύνεται σταδιακά μέσα στο 2009. Για το σύνολο του τρέχοντος έτους προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα κυμανθεί τελικά από 3,4% ώς 3,6% και θα υποχωρήσει ανάμεσα στο 2,3% και το 2,9% το 2009.

Αναφορικά με τους κινδύνους περαιτέρω εκτίναξης του πληθωρισμού, η Τράπεζα επαναλαμβάνει τη συνήθη προειδοποίηση για συγκράτηση των αυξήσεων στους μισθούς. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και προπαντός η τρέχουσα μακροοικονομική κατάσταση της Ε.Ε. θα είναι το αντικείμενο των άτυπων συμβουλίου Ecofiκαι Eurogroup που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στη Νίκαια της Γαλλίας. Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών θα εξετάσουν μέτρα για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ε.Ε., την τρέχουσα κατάσταση στις αγορές πετρελαίου και τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εξάλλου, μετά από πρωτοβουλία της γαλλικής προεδρίας η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιχειρήσει «συντονισμένη απάντηση» στη διεθνή οικονομική επιβράδυνση.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12/09/2008)