Wood Mackenzie: Περισσότερα Πρότζεκτ Πετρελαίου θα Φτάσουν σε Επίπεδο Τελικής Επενδυτικής Απόφασης το 2024 – 30 Έργα 125 Δις Δολ. με Δυναμικότητα 14 Δισεκ. Βαρελιών

Wood Mackenzie: Περισσότερα Πρότζεκτ Πετρελαίου θα Φτάσουν σε Επίπεδο Τελικής Επενδυτικής Απόφασης το 2024 –  30 Έργα 125 Δις Δολ. με Δυναμικότητα 14 Δισεκ. Βαρελιών
energia.gr
Παρ, 15 Μαρτίου 2024 - 16:17

Έως και 30 πρότζεκτ εξόρυξης (upstream) με δυναμικότητα άνω των 50 εκατ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου (MMboe) θα μπορούσαν να φτάσουν σε Τελική Επενδυτική Απόφαση (Final Investment Decision-FID) FID το 2024, έναντι 22 το 2023, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Wood Mackenzie

Η έκθεση Wood Mackenzie «Η κλάση του 2024: συγκριτική αξιολόγηση των φετινών FIDs στο upstream» αναφέρει ότι η δραστηριότητα στα πρότζεκτ θα αυξηθεί εφέτος, με τη συνολική επένδυση να φτάνει τα 125 δις δολ. και με δυνατότητα να εγκριθούν πρότζεκτ με δυναμικότητα παραγωγής 14 δισεκ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου (Bboe).

«Καθώς πολλά έργα καθυστερούν ή αναβάλλονται, αναμένουμε από τους φορείς εκμετάλλευσης να δεσμευτούν για περισσότερα έργα το 2024 σε σχέση πέρυσι», δήλωσε ο Ross McGavin, ο βασικός αναλυτής της Wood Mackenzie. «Οι Εθνικές Εταιρείες Πετρελαίου (NOC) στη Μέση Ανατολή θα ελέγχουν τα περισσότερα έργα, αλλά οι μεγάλες εταιρείες θα έχουν επίσης σημαντική δραστηριότητα, ιδιαίτερα καθώς δίνουν προτεραιότητα σε πόρους που εμφανίζουν μια σειρά από πλεονεκτήματα και βρίσκονται σε βαθέα ύδατα».



Σύμφωνα με το Wood Mackenzie's Lens Upstream, καθώς ο αριθμός των έργων αυξάνεται το 2024, οι αποδόσεις τους αναμένεται να μειωθούν, με σχετική ανάκαμψη στα εσωτερικά ποσοστά απόδοσης (IRR) που μειώθηκαν το 2023. Η κατηγορία των έργων του 2024 απαιτεί κατά μέσο όρο 47 δολ./βαρέλι για τη δημιουργία IRR ύψους 15%, ελαφρώς χαμηλότερα από το επίπεδο των 49 δολ./βαρέλι του 2023. Ο σταθμισμένος μέσος όρος IRR για την κατηγορία του 2024 είναι 23%, βοηθούμενος από την υψηλότερη στάθμιση υγρών κατά 57% το 2024, σε σύγκριση με το 46% του 2023 και τον μέσο όρο πενταετίας ύψους 51%.

«Η υψηλότερη στάθμιση υγρών και οι υψηλότερες μακροπρόθεσμες παραδοχές τιμών θα βελτιώσουν τα IRR για τα έργα του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο McGavin. «Οι περισσότερες περίοδοι απόσβεσης είναι μικρότερες από οκτώ χρόνια μετά το FID, καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης εστιάζουν στην ταχεία εκτέλεση, στο χαμηλότερο μη παραγωγικό κεφάλαιο και στις υψηλότερες αποδόσεις». Με σημαντική έμφαση σε έργα βαθέων υδάτων και πλεονεκτική παραγωγή, η μέση ένταση εκπομπών για την κατηγορία FID του 2024 είναι 13,6 kgCO2e/boe, πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο στο upstream, που υπολογίζεται σε 21 kgCO2e/boe (συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών υγροποίησης), σύμφωνα με το Εργαλείο συγκριτικής αξιολόγησης εκπομπών (Emissions Benchmarking tool) της Wood Mackenzie.

«Τα νέα έργα αποτελούν μοχλό για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών, ειδικά εκείνα που επικεντρώνονται σε έργα βαθέων υδάτων τα οποία συνεχίζουν να έχουν χαμηλή ένταση εκπομπών και οικονομικές αποδόσεις», επισημαίνει ο McGavin.