Στην πρώτη πρωτοβουλία του είδους της, ένα αιολικό πάρκο στην Αλβανία θα παράγει ενέργεια για εξαγωγή προς την Ιταλία, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της S.E European times των Τιράνων. Πρόκειται για το πρώτο αιολικό πάρκο της γειτονικής χώρας στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας για την εξαγωγή ενέργειας προς την Ιταλία. Το έργο, ισχύος περίπου 500 MW έχουν αναλάβει η Ιταλική εταιρεία Moncada Costruzioni και η Αλβανική Enpower.

Στην πρώτη πρωτοβουλία του είδους της, ένα αιολικό πάρκο στην Αλβανία θα παράγει ενέργεια για εξαγωγή προς την Ιταλία, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της S.E European times των Τιράνων. 

Πρόκειται για το πρώτο αιολικό πάρκο της γειτονικής χώρας στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας για την εξαγωγή ενέργειας προς την Ιταλία. Το έργο, ισχύος περίπου 500 MW έχουν αναλάβει η Ιταλική εταιρεία Moncada Costruzioni και η Αλβανική Enpower. Η παραγωγή αναμένεται να αρχίσει έως το 2010, ενώ ένα υποθαλάσσιο καλώδιο θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από το αλβανικό λιμάνι του Vlora προς το Μπρίντιζι της Ιταλίας, σε βάθος 825m.

"Στο άμεσο μέλλον, το υποθαλάσσιο καλώδιο θα μπορούσε να ενισχύσει την εισαγωγή ενέργειας στην Ιταλία που παράγεται από συμβατικές μονάδες οι οποίες πρόκειται να αναπτυχθούν στο αλβανικό έδαφος", δήλωσε ο κ. Moncada Construzioni.  Τον Αύγουστο, η Αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε την χρήση γης σε δάση και τους βοσκότοπους που βρίσκονται στο δήμο Vlora για την ανάπτυξη του αιολικού πάρκου.

Εμπειρογνώμονες αναφέρουν τις δυνατότητες για παρόμοια έργα που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της Αλβανίας – ειδικά στα πεδινά, κατά μήκος των ακτών και των λόφων.  Η Ρυθμιστική Αρχή Ηλεκτρισμού (ERE) της Αλβανίας έχει ήδη αδειοδοτήσει αρκετές εταιρείες να αναπτύξουν το αιολικό αυτό δυναμικό.

Πέρυσι, η πρώτη αδειοδότηση δόθηκε στην εταιρεία HERA, η οποία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα αιολικό πάρκο στις περιοχές Kapshtica και Bilisht, στα νοτιοανατολικά της Αλβανίας, με δυναμικότητα περίπου 150MW.  Το έργο θα κοστίσει 240 εκατ. ευρώ. Μια ακόμη περιοχή στην οποία πρόκειται να κατασκευαστούν αιολικά πάρκα είναι τα όρη Terpani, που βρίσκονται στα νότια της πόλης Berat. Η όλη επένδυση εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 460 εκατ. ευρώ, και θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 225MW.

Τέλος, η Italgest, μια ιταλική εταιρεία παραγωγής αιολικής ενέργειας, έχει προτείνει τη δημιουργία ενός αιολικού πάρκου κοντά στο εργοστάσιο Kryevidhi, το οποίο βρίσκεται 50 χλμ από τα Τίρανα. Το κόστος της συγκεκριμένης επένδυσης θα ανέλθει στα 202 εκατ. ευρώ, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 150MW.