Ανοδικά ο Χαλκός, Διορθώνει από τα Υψηλά 4μήνου το Αργό, Νέα Κέρδη για το Φ. Αέριο

Ανοδικά ο Χαλκός, Διορθώνει από τα Υψηλά 4μήνου το Αργό, Νέα Κέρδη για το Φ. Αέριο
energia.gr
Τρι, 19 Μαρτίου 2024 - 08:50

Τα θετικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα τροφοδότησαν περαιτέρω αισιοδοξία για ισχυρότερα θεμελιώδη μεγέθη σε ενέργεια και μέταλλα. Η νομισματική πολιτική ήταν επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ενόψει της εβδομάδας αποφάσεων για τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών. Ο χαλκός κέρδισε καθώς τα θετικά οικονομικά στοιχεία στην Κίνα αύξησαν τις ελπίδες για μεγαλύτερη ζήτηση. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 7%

 σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών. Η αύξηση των επενδύσεων πάγιου ενεργητικού επιταχύνθηκε στο 4,2%, ενώ οι λιανικές πωλήσεις ήταν περίπου σύμφωνες με τις προσδοκίες στο 5,5%. Τα στοιχεία διέψευσαν τις ελπίδες για περαιτέρω μέτρα τόνωσης από το Πεκίνο, οδηγώντας σε κάποιες πωλήσεις σε ολόκληρο τον κλάδο των βασικών μετάλλων. Ωστόσο, αυτό έδωσε γρήγορα τη θέση του στη συνειδητοποίηση ότι η ζήτηση εμπορευμάτων θα πρέπει να εξακολουθεί να υποστηρίζεται καλά από την τρέχουσα ισχυρή εργοστασιακή παραγωγή. Το σημερινό ράλι του χαλκού εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τους κινδύνους για την προσφορά στα ορυχεία και τα χυτήρια. Τα κινεζικά χυτήρια χαλκού απειλούν να μειώσουν την παραγωγή τους, καθώς οι περικοπές στις επιχειρήσεις εξόρυξης στα τέλη του περασμένου έτους έχουν περιορίσει την αγορά συμπυκνωμάτων και έχουν ωθήσει τα τέλη επεξεργασίας σε χαμηλότερα επίπεδα.

Τα θετικά οικονομικά στοιχεία στην Κίνα συνέβαλαν στην αντιστροφή των προηγούμενων απωλειών στην αγορά σιδηρομεταλλεύματος. Η αύξηση των επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να βοηθήσει στη στήριξη της ζήτησης χάλυβα. Ωστόσο, οι ελπίδες για αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων διαψεύστηκαν μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι επενδύσεις στην ανάπτυξη ακινήτων μειώθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο. Η παραγωγή χάλυβα της Κίνας παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη τον Ιαν-Φεβρ. σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυτό ενδέχεται να αλλάξει, καθώς έξι κινεζικές χαλυβουργίες στην επαρχία Guangdong σχεδιάζουν να μειώσουν την παραγωγή κατά 10-20% τον επόμενο μήνα.

Το αργό πετρέλαιο έφτασε σε υψηλό τεσσάρων μηνών (αν και τώρα διορθώνει), καθώς τα ζητήματα της προσφοράς εξακολουθούν να ταλαιπωρούν την αγορά. Οι ουκρανικές επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έπληξαν τρία διυλιστήρια πετρελαίου στη Ρωσία, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 12% της συνολικής ικανότητας επεξεργασίας πετρελαίου της Ρωσίας. Αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση των περιθωρίων των διυλιστηρίων εν μέσω στενότερης διαθεσιμότητας πετρελαιοειδών στην Ευρώπη. Το Ιράκ δήλωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου στα 3,3 εκατ. δολάρια ημερησίως τους επόμενους μήνες, από 3,43 εκατ. δολάρια ημερησίως τον Φεβρουάριο, καθώς επιδιώκει να αντισταθμίσει την παραγωγή πάνω από τα όρια του ΟΠΕΚ+ τους τελευταίους μήνες. Η ισχυρή παραγωγή εργοστασίων και η αύξηση των επενδύσεων στην Κίνα ενίσχυσε επίσης το κλίμα. Αυτό έχει οδηγήσει στην επεξεργασία ποσότητας ρεκόρ αργού στην αρχή του έτους, καθώς τα διυλιστήρια αυξάνουν τις δραστηριότητές τους για να καλύψουν την ισχυρή ζήτηση των διακοπών. Ο όγκος του πετρελαίου ανήλθε σε 118,76 εκατ. τόνους τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, αυξημένος κατά 3% σε ετήσια βάση. Οι μετακινήσεις με ιδιωτικά οχήματα εκτοξεύτηκαν, με τον όγκο επιβατών σε αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας να είναι 54% υψηλότερος από τα επίπεδα του 2019. Οι αεροπορικές εταιρείες είδαν 19% περισσότερους ανθρώπους να ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια των διακοπών της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς σε σχέση με την προ της πανδημίας κορύφωση.

Οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου διεύρυναν τα κέρδη τους εν μέσω αυξανόμενων κινδύνων για την προσφορά. Οι ροές προς την εγκατάσταση εξαγωγής LNG του Freeport παραμένουν περιορισμένες μετά τη διακοπή λειτουργίας μιας γραμμής παραγωγής. Οι νορβηγικές εξαγωγές είναι επίσης χαμηλότερες λόγω μιας μη προγραμματισμένης διακοπής λειτουργίας. Αυτό συμβαίνει καθώς οι ουκρανικές επιθέσεις στις ρωσικές ενεργειακές υποδομές αυξάνουν την προοπτική περαιτέρω διαταραχών στον εφοδιασμό των ρωσικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου. Παράλληλα, η ΕΕ ασκεί πιέσεις στις εισαγωγές ρωσικού ΥΦΑ για να μειώσει τις αγορές της φέτος.