Η Tesla Αυξάνει τις Τιμές των Οχημάτων ενώ οι Εκτιμήσεις για τα Φετινά Κέρδη Συνεχίζουν να Μειώνονται

Η Tesla Αυξάνει τις Τιμές των Οχημάτων ενώ οι Εκτιμήσεις για τα Φετινά Κέρδη Συνεχίζουν να Μειώνονται
energia.gr
Τρι, 19 Μαρτίου 2024 - 11:59

Η Tesla (TSLA) ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα αυξήσει τις τιμές του Model Y στις ΗΠΑ την 1η Απριλίου, ενώ θα αυξήσει τις τιμές του Model Y και στην Ευρώπη στις 22 Μαρτίου. Εν τω μεταξύ, ο παγκόσμιος γίγαντας EV προσφέρει επίσης επί του παρόντος νέες εκπτώσεις αποθεμάτων για τις εκδόσεις Model Y στην Κίνα. Η μετοχή της Tesla ανέκαμψε τη Δευτέρα.

Η εταιρεία θα αυξήσει την τιμή όλων των εκδόσεων του Model Y στις ΗΠΑ κατά 1.000 δολάρια τον επόμενο μήνα, ενώ οι τιμές του Model Y στην Ευρώπη θα αυξηθούν κατά περίπου 2.100 δολάρια την Παρασκευή. Στην Κίνα, η Tesla προσφέρει εκπτώσεις στα οχήματα Model Y που βρίσκονται στο απόθεμα μεταξύ 1.000 και 1.500 δολαρίων.

Η τιμολογιακή κίνηση έρχεται αφού η Tesla, για να διατηρήσει τη δυναμική των πωλήσεων, έχει μειώσει επιθετικά τις τιμές των οχημάτων και προσφέρει εκπτώσεις για περισσότερο από ένα χρόνο. Ως αποτέλεσμα, τα μικτά περιθώρια κέρδους αυτοκινήτων, τα οποία κορυφώθηκαν στο 30% το τέταρτο τρίμηνο του 2021 εν μέσω ελλείψεων τσιπ του κλάδου, έχουν πέσει πολύ κάτω από το 20%.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η στρατηγική αυτή δεν βοηθά τη ζήτηση και βλάπτει την εταιρεία. Παρατηρητές της Tesla αναφέρουν ότι τα αποθέματα είναι σήμερα αρκετά υψηλά και ότι οι αυξήσεις τιμών του γίγαντα EV δεν υποδηλώνουν αύξηση της ζήτησης.

Ο Troy Teslike, μια αξιοσέβαστη πηγή εκτιμήσεων παραδόσεων και παρακολούθησης δεδομένων της Tesla μεταξύ των επενδυτών λιανικής Tesla, έγραψε στο X, πρώην Twitter, το Σάββατο ότι η αύξηση των τιμών στις ΗΠΑ "δεν οφείλεται σε υπερβολική ζήτηση".

"Βάσει των τελευταίων δεδομένων, το απόθεμα είναι επί του παρόντος υψηλό", έγραψε ο Teslike. "Το μήνυμα της Tesla είναι να αγοράσετε τώρα πριν από την αύξηση".

Με το πρώτο τρίμηνο να ολοκληρώνεται σε μόλις δύο εβδομάδες, η Tesla φαίνεται να οδεύει προς μια απώλεια παράδοσης. Η συναίνεση της Wall Street εξακολουθεί επί του παρόντος να προβλέπει παραδόσεις 487.000 μονάδων το Q1, σύμφωνα με την FactSet. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές έχουν μειώσει τις προβλέψεις τις τελευταίες ημέρες.

Η Tesla αναμένεται να ανακοινώσει τις παραδόσεις του Q1 στις αρχές Απριλίου.