Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε άνοιγμα προς την Δύση τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν έχει «ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες». Παράλληλα είπε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει περιεχόμενο στους φόβους για ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο με την Δύση. «Δεν έχουμε ιδεολογικές διαφορές που μπορεί να συμβάλλουν ως βάση για ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με τα μέσα ενημερώσεως στο Σότσι στην Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε άνοιγμα προς την Δύση τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν έχει «ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες». Παράλληλα είπε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει περιεχόμενο στους φόβους για ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο με την Δύση. «Δεν έχουμε ιδεολογικές διαφορές που μπορεί να συμβάλλουν ως βάση για ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με τα μέσα ενημερώσεως στο Σότσι στην Μαύρη Θάλασσα. «Αντίθετα, έχουμε πολλά κοινά προβλήματα τα οποία δεν μπορεί να επιλυθούν παρά μόνο με κοινές προσπάθειες», είπε.

Σε ομιλία του ενώπιον δυτικών εμπειρογνωμόνων σε στρογγυλό τραπέζι, ο Πούτιν τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν έχουμε καμμία από τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες για τις οποίες κατηγορούμεθα. Η Ρωσία είχε την πρωτοβουλία για την διάλυση της ΕΣΣΔ και εάν δεν είχε πάρει την απόφαση αυτή η ΕΣΣΔ θα υπήρχε ακόμη σήμερα. Δεν έχουμε καμμία επιθυμία ή πρόθεση να σφετερισθούμε την κυριαρχία δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ», φέρεται να δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρώφ είχε στην Βαρσοβία συνομιλίες με τον Πολωνό ομόλόγο του Ράντοσλαβ Σικόρσκι και τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

Η Πολωνία προσπαθεί να πείση την Ρωσία ότι οι δέκα πύραυλοι αναχαιτίσεως που θα φιλοξενήση στο πλαίσιο της αντιπυραυλικής ασπίδος δεν συνιστούν απειλή για την ρωσική ασφάλεια.

Ο Λαβρώφ ανέφερε ότι η χώρα του είναι «ανοικτή» σε σοβαρές διαπραγματεύσεις για την αντιπυραυλική ασπίδα. «Αν οι ΗΠΑ και η Πολωνία προτίθενται να εγγυηθούν ότι η ευρωπαϊκή αντιπυραυλική βάση δεν έχει στο στόχαστρό της την Ρωσία, τότε είμαστε έτοιμοι να σκεφθούμε συγκεκριμένες προτάσεις. Πρέπει όμως να συζητήσουμε για εγγυήσεις, όχι για διακοσμητικές πολιτικές χειρονομίες», υπογράμμισε.

Τέλος, η Ρωσία και η Νότιος Οσσετία κατέστησαν σαφές ότι δεν υπάρχει θέμα εντάξεως της Ν. Οσσετίας στην ρωσική ομοσπονδία.

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 12/09/2008)