Το Σχέδιο της Fed για τα Επιτόκια και τα Μειωμένα Αποθέματα Αργού των ΗΠΑ Ωθούν το Πετρέλαιο

Το Σχέδιο της Fed για τα Επιτόκια και τα Μειωμένα Αποθέματα Αργού των ΗΠΑ Ωθούν το Πετρέλαιο
energia.gr
Πεμ, 21 Μαρτίου 2024 - 10:21

Το πετρέλαιο κέρδισε αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ γνωστοποίησε ότι εξακολουθεί να σκοπεύει να μειώσει τα επιτόκια φέτος, ενισχύοντας την όρεξη για ρίσκο και πλήττοντας το δολάριο. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, το Brent αυξήθηκε πάνω από τα 86 δολάρια το βαρέλι μετά τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου μήνα περίπου την Τετάρτη 

αφού βρέθηκε σε υπεραγορασμένη περιοχή. Το West Texas Intermediate βρισκόταν κοντά στα 82 δολάρια. Οι αξιωματούχοι της Fed διατήρησαν τις προοπτικές τους για τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, αφού διατήρησαν σταθερή την πολιτική τους την Τετάρτη. Ένα ασθενέστερο αμερικανικό νόμισμα τείνει να ωφελεί τα εμπορεύματα που τιμολογούνται στο δολάριο.

Τα αποθέματα αργού σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, μειώθηκαν κατά 1,95 εκατ. βαρέλια, συρρικνώθηκαν για δεύτερη εβδομάδα και παρέμειναν κάτω από τον εποχικό μέσο όρο των πέντε ετών. Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση παρατηρήθηκε και στα αποθέματα βενζίνης.

"Ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι το ράλι του πετρελαίου έχει εξαντληθεί, το πετρέλαιο και οι ευρύτερες αγορές πήραν κάποια παρηγοριά από τη Fed που επανέλαβε την πρόβλεψή της για τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος", δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV. Παρόλα αυτά, οι προσδοκίες για επίμονο πληθωρισμό θα πρέπει να λειτουργήσουν ως αντίβαρο για το πετρέλαιο μακροπρόθεσμα, είπε.

Το αργό έχει σημειώσει διψήφια ποσοστιαία άνοδο φέτος, ξεφεύγοντας από ένα στενό εύρος τιμών τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο ΟΠΕΚ+ επέκτεινε τις περικοπές παραγωγής. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ρωσικά διυλιστήρια και η αύξηση του κόστους μεταφοράς λόγω των χτυπημάτων σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, έχουν επίσης στηρίξει τις τιμές. Ωστόσο, τα κέρδη έχουν περιοριστεί από