Δύο έργα παραγωγής υδρογόνου στο Τέξας πρόκειται να προσθέσουν συνολικά 8 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας στο τοπικό δίκτυο. Και τα δύο έργα θα χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για τη δέσμευση του υδρογόνου από το νερό, μέθοδος που θεωρείται ένας από τους καθαρότερους τρόπους παραγωγής του καυσίμου

Το δίκτυο της Πολιτείας του Τέξας αγωνίζεται ήδη να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από κατοικίες και επιχειρήσεις, ενώ υφίσταται συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, από κύματα καύσωνα έως χειμερινές καταιγίδες.


Ειδικότερα, η HIF Global LLC θέλει να υπογράψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς ενέργειας με επενδυτές με αντικείμενο την παροχή 5 GW νέας ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιό της στη Matagorda, αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, το εργοστάσιο θα μπορούσε να σταματήσει τη λειτουργία του μέσα σε περίπου 15 λεπτά και να πουλήσει ηλεκτρική ισχύ πίσω στο δίκτυο, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του HIF, Meg Gentle, σε συνέντευξή της στο CERAWeek που διοργανώνει η S&P Global.


Επίσης, η Green Hydrogen International Corp. σχεδιάζει να κατασκευάσει μονάδα ΑΠΕ ισχύος σχεδόν 3 GW για να προμηθεύσει την – αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων - πόλη Hydrogen City της στο Νότιο Τέξας. Το εργοστάσιο θα είναι σε θέση να κλείσει σε δευτερόλεπτα και να διαθέσει αυτές τις προμήθειες στο δίκτυο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Brian Maxwell σε συνέντευξή του.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να απαιτήσει από τα εργοστάσια παραγωγής υδρογόνου που ζητούν εκπτώσεις φόρου με βάση τον νόμο του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για το κλίμα - τον Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA) - να χρησιμοποιούν ενέργεια από νέες ηλιακές και αιολικές εγκαταστάσεις προκειμένου να λάβουν τα μέγιστα διαθέσιμα οικονομικά οφέλη.