Οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν από τα θετικά οικονομικά στοιχεία που αύξησαν την προοπτική μιας παγκόσμιας ήπιας προσγείωσης. Ωστόσο, το μετέπειτα ισχυρότερο δολάριο δημιούργησε κάποιους αντίθετους ανέμους στον τομέα των εμπορευμάτων. Ο χρυσός εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ καθώς η προοπτική περικοπών επιτοκίων από τη Fed αυξήθηκε. Το πολύτιμο μέταλλο έφτασε τα 2.220,89 USD/oz πριν δώσει πίσω κάποια κέρδη αργά στη συνεδρίαση καθώς το δολάριο ενισχύθηκε.

Η Fed διατήρησε τις προοπτικές της για τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος στη συνεδρίαση της FOMC της Τετάρτης, υποδηλώνοντας ότι δεν έχει ανησυχήσει για την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού. Αυτό ήταν ένα πράσινο φως για τους επενδυτές, με τις συμμετοχές ETF που υποστηρίζονται από χρυσό να καταγράφουν ισχυρές εισροές. Το ETF SPDR Gold Shares, το μεγαλύτερο στον κόσμο, ανέβηκε για τέταρτη ημέρα. Αυτές οι ροές απουσίαζαν στο φετινό ράλι των τιμών του χρυσού, με άλλους παράγοντες, όπως οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες να υποστηρίζουν τα κέρδη. Ωστόσο, η αυξημένη ζήτηση από τα ETF που υποστηρίζονται από χρυσό υποδηλώνει ότι το τρέχον ράλι θα μπορούσε να είναι η αρχή για κάτι πιο βιώσιμο.

Τα βασικά μέταλλα σημείωσαν ισχυρή άνοδο στις αρχές της διαπραγμάτευσης εν μέσω ενός τόνου κινδύνου σε όλες τις αγορές. Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 9,5% τον περασμένο μήνα, ενώ η κατασκευαστική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επεκτάθηκε περισσότερο από τον Ιούνιο του 2022. Στην Κίνα, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να διπλασιαστούν σχεδόν από μήνα σε μήνα τον Μάρτιο λόγω περικοπών τιμών, σύμφωνα με την Ένωση Επιβατηγών Αυτοκινήτων της Κίνας. Ο ψευδάργυρος ηγήθηκε των κερδών αφού η Glencore ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει προσωρινά τις εργασίες στο ορυχείο McArthur River στην Αυστραλία λόγω κυκλώνα. Οι βροχοπτώσεις στην περιοχή αυτή την εβδομάδα ξεπέρασαν ένα προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 1974.

Το σιδηρομετάλλευμα επέκτεινε τα πρόσφατα κέρδη σε όψεις που ακολούθησε η πορεία του πρώτου τριμήνου. Αυτό έγινε εν μέσω μιας ευρείας ανάκαμψης της διάθεσης για κινδύνους μετά από καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία. Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος ήταν υπό πίεση εν μέσω μιας μικρής προοπτικής για βραχυπρόθεσμη λύση στα δεινά της αγοράς ακινήτων της Κίνας. Ωστόσο, η πτώση της ζήτησης χάλυβα από τον τομέα των οικιστικών ακινήτων θα αντισταθμιστεί περισσότερο από τη ζήτηση από άλλους τομείς της οικονομίας. Οι επενδύσεις στην κοινωνική στέγαση πρέπει να αυξηθούν. Οι επενδύσεις σε υποδομές παραμένουν ισχυρές, ενισχύονται από τις κυβερνητικές προσπάθειες για την ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας. Η αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας, η μεγαλύτερη στον κόσμο, θα λάβει περαιτέρω μέτρα στήριξης, με ιδιαίτερη έμφαση στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Σε συνδυασμό με τη χαμηλή αύξηση της προσφοράς, η αγορά σιδηρομεταλλεύματος θα πρέπει να είναι σχετικά ισορροπημένη και να αποτρέψει την πτώση των τιμών πολύ κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα.