Η έκθεση πρόβλεψης του Φόρουμ Χωρών Εξαγωγών Αερίου, GECF Global Gas Outlook 2050, εκτιμά ότι οι επενδύσεις φυσικού αερίου θα ανέλθουν παγκοσμίως σε σχεδόν 9 τρις δολάρια έως το 2050, με 8,2 τρις δολάρια να κατευθύνονται στον τομέα των εξορύξεων και 0,74 τρισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα των αγωγών

Επίσης, η παγκόσμια παραγωγή φυσικού αερίου αναμένεται να φτάσει τα 5,3 τρισεκ. κυβικά μέτρα έως το 2050, από τα 4 τρισεκ. κυβικά μέτρα σήμερα, σύμφωνα με την έκθεση. Η υλοποίηση αυτού του στόχου απαιτεί παγκόσμιες επενδύσεις φυσικού αερίου στον τομέα των εξορύξεων καθώς και των τομέα των αγωγών έως το 2050. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και η Βόρεια Αμερική θα ηγηθούν αυτών των επενδύσεων όσον αφορά το φυσικό αέριο, ακολουθούμενες από την Ευρασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη.

Στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού το μεγαλύτερο μερίδιο επενδύσεων

Σύμφωνα με το Φόρουμ Χωρών Εξαγωγών Αερίου (GECF), η περιφέρεια της Ασίας-Ειρηνικού θα λάβει το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων φυσικού αερίου διεθνώς όσον αφορά τις εξορύξεις έως το 2050, οι οποία αναμένεται συνολικά να φτάσουν τα 2,1 τρις δολ. Η έκθεση προβλέπει ότι η Κίνα, η Αυστραλία και η Ινδονησία θα αντιπροσωπεύουν το 80% αυτών των επενδύσεων στην συγκεκριμένη περιοχή του πλανήτη, με την Κίνα να πρωτοστατεί με 650 δις δολ. Η Βόρεια Αμερική αναμένεται να επενδύσει 1,6 τρις δολ. την ίδια χρονική περίοδο, με την πλειοψηφία των 677 δις δολ. να επενδύονται στη Βόρεια Αμερική την ίδια χρονική περίοδο, με τον Καναδά να ακολουθεί, με 630 δις δολάρια. Στην Ευρασία, 1,5 τρις δολάρια αναμένεται να κατευθυνθούν σε επενδύσεις την ίδια περίοδο, το 70% των οποίων θα πραγματοποιήσει η Ρωσία.

Στην Αφρική οι επενδύσεις πρόκειται να ανέλθουν ως το 2050 το 1,1 τρις δολ. στην παραγωγή φυσικού αερίου, το 88% των οποίων θα αφορούν την Αλγερία, την Αίγυπτο, τη Μοζαμβίκη και τη Νιγηρία. Στη Μέση Ανατολή, αναμένονται επενδύσεις 1,1 τρις δολ. την ίδια περίοδο, το 87% των οποίων θα κατευθυνθεί στο Ιράν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Κατά τα άλλα, η Λατινική Αμερική και η Ευρώπη αναμένεται να επενδύσουν 455 δις δολάρια και 330 δις δολάρια, αντίστοιχα.

Επενδύσεις 438 δις δολ. σε όλο τον κόσμο για υποδομές LNG

Από τα 740 δισεκατομμύρια δολάρια που θα διατεθούν σε επενδύσεις σε αγωγούς φυσικού αερίου έως το 2050, το GECF εκτιμά ότι 438 δις δολ. θα κατευθυνθούν στην υγροποίηση φυσικού αερίου, 230 δις δολ. για υποδομές επαναεριοποίησης και το υπόλοιπο ποσό σε αγωγούς. Στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, η έκθεση αναφέρει ότι έως το 2050 θα επενδυθούν 203 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το 73% θα διατεθεί για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και την επαναεριοποίηση.

Όσον αφορά τη Βόρεια Αμερική, 143 δις δολ. θα διατεθούν κυρίως σε υποδομές LNG.

Στην Αφρική, 120 δισεκατομμύρια δολάρια θα κατευθυνθούν σε υποδομές αγωγών φυσικού αερίου έως το 2050, η πλειοψηφία των οποίων θα επενδυθεί στη Μοζαμβίκη, την Τανζανία, τη Μαυριτανία, τη Νιγηρία και τη Σενεγάλη.

Στην Ευρασία, αναμένονται επενδύσεις 102 δις δολ. σε αγωγούς δολαρίων. Μάλιστα, η επέκταση της υποδομής LNG και οι αυξημένες επενδύσεις σε αγωγούς εκ μέρους της Ρωσίας θα αποτελέσουν σημαντικό μέρος αυτών των επενδύσεων.

Στη Μέση Ανατολή, επενδύσεις ύψους 89 δις δολ. θα διατεθούν για την επέκταση των υποδομών LNG. Περίπου 52 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν σε υποδομές που σχετίζονται με αγωγούς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εστιάζοντας στην υποδομή επαναεριοποίησης, και έως και 33 δις δολ. θα διατεθούν κυρίως σε υποδομές επαναεριοποίησης στη Λατινική Αμερική.