«Καμπανάκια» για τους Κλιματικούς Κινδύνους Από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος

«Καμπανάκια» για τους Κλιματικούς Κινδύνους Από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Σαβ, 23 Μαρτίου 2024 - 08:50

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος για την κλιματική αλλαγή. Παρουσιάζοντας την πρώτη έκθεση εκτίμησης κινδύνων εξαιτίας κλιματικής αλλαγής για την Ευρώπη, ο ΕΟΠ προειδοποίησε για την επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων

Σύμφωνα με την έκθεση (εδώ) , οι κεντρικοί τομείς ενδιαφέροντος είναι η προστασία των ακτογραμμών, η αγροτική παραγωγή, οι συνέπειες των καυσώνων στους πολίτες, η διαχείριση των πλημμυρικών φαινομένων, και η έμπρακτη ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ο ευρωπαϊκός νότος αποτελεί την κατεξοχήν ευάλωτη ζώνη, με φαινόμενα όπως οι υψηλότατες θερμοκρασίες, η δραματική μείωση των βροχοπτώσεων, η διάβρωση των ακτογραμμών, και οι ξαφνικές πλημμύρες. Η έκθεση συνθέτει ευρήματα άλλων ερευνών και καταλήγει σε πέντε σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής:


Η διασύνδεση των διαφόρων παραγόντων που επηρεάζει η Κλιματική Αλλαγή - Επιπτώσεις και ρίσκα

  • Η προστασία των οικοσυστημάτων, και δη των παράκτιων. Η διατήρηση των οικοσυστημάτων και η μείωση της ανθρώπινης παρουσίας αποτελούν κρίσιμο ζητούμενο. Η συζήτηση αυτή άνοιξε πρόσφατα και στην Ελλάδα με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την εκμετάλλευση αιγιαλών και παραλιών από το Υπουργείο Οικονομικών.
  • Η εξυγίανση των συστημάτων παραγωγής τροφής. Η έκθεση τονίζει την ανάγκη προσαρμογής της ΚΑΠ στη νέα κλιματική πραγματικότητα, όπου οι λειψυδρίες και η καταστροφή των καλλιεργειών εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων θα αποτελούν σύνηθες φαινόμενο. Παράλληλα, ο εξορθολογισμός της κτηνοτροφίας κρίνεται απαραίτητος, με σκοπό την απεξάρτηση από τις εισαγωγές ζωοτροφών.
  • Ο επανασχεδιασμός των Ευρωπαϊκών κωδίκων υποδομών. Ένα κρίσιμο στοιχείο της κλιματικής κρίσης είναι η θωράκιση των υφιστάμενων υποδομών, αλλά και ο κατάλληλος σχεδιασμός των μελλοντικών. Αυτό δεν περιλαμβάνει απλώς την προστασία από τα ακραία φαινόμενα, αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των υποδομών.
  • Η συμπερίληψη των θεμάτων υγείας στον κλιματικό σχεδιασμό. Όπως απεδείχθη και την εποχή της πανδημίας, η υγειονομική διαχείριση των κρίσεων αποτελεί έναν αθέατο αλλά κρίσιμο παράγοντα. Όπως τονίζει η έκθεση, οι συνέπειες την κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα των καυσώνων, δεν πρέπει να υποτιμούνται.
  • Η ενίσχυση των πράσινων επενδύσεων. Παρά τη δημοφιλία όρων όπως η «πράσινη ανάπτυξη», οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έπονται αρκετά στον τομέα των επενδύσεων φιλικών προς το περιβάλλον. Παράλληλα, η ασφάλιση των ιδιόκτητων κτιρίων για τα ακραία καιρικά φαινόμενα παραμένει ακριβή, και άρα σε χαμηλά ποσοστά.

Όπως δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια του ΕΟΠ, Leena Ylä-Mononen, «οι πολιτικοί φορείς σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο πρέπει να δράσουν τώρα ώστε να μειώσουν το κλιματικό ρίσκο». Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής κλιμακώνονται με ταχύτατους ρυθμούς, και τα περιθώρια για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους στενεύουν.