Οι Τρεις Βαλτικές Χώρες Ειδοποιούν Επίσημα Ρωσία και Λευκορωσία Ότι Αποσυνδέονται Από τα Ηλεκτρικά τους Δίκτυα

Οι Τρεις Βαλτικές Χώρες Ειδοποιούν Επίσημα Ρωσία και Λευκορωσία Ότι Αποσυνδέονται Από τα Ηλεκτρικά τους Δίκτυα
energia.gr
Τετ, 17 Ιουλίου 2024 - 14:29

Οι διαχειριστές ηλεκτρικού δικτύου τριών χωρών της Βαλτικής, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, ειδοποίησαν επίσημα την Τρίτη τη Μόσχα και το Μινσκ για την απόσυρσή τους από το κοινό σύστημα BRELL που χρονολογείται από τη σοβιετική εποχή, γεγονός που θα σημάνει την αποσύνδεσή τους από τα ηλεκτρικά δίκτυα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους

Ειδικότερα, οι διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Βαλτικής Elering, AST και Litgrid (Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς - ΔΣΜ) ανακοίνωσαν σε κοινή δήλωση ότι η «αποσύνδεση» θα πραγματοποιηθεί στις 8 Φεβρουαρίου 2025. «Εκείνη τη στιγμή, τα τρία κράτη της Βαλτικής θα αποσυνδεθούν από τα δίκτυα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και θα ενταχθούν στο Σύστημα της Ηπειρωτικής Ευρώπης (Continental Europe Synchronous Area).

Οι ΔΣΜ της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας έστειλαν ειδοποίηση για μη παράταση της συμφωνίας για την παράλληλη λειτουργία ενεργειακών συστημάτων – γνωστή ως συμφωνία BRELL – η οποία καθορίζει τους όρους λειτουργίας των χωρών της Βαλτικής στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας IPS/ UPS», ανέφερε η δήλωση.

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία διαπραγματεύσεων, τα τρία κράτη της Βαλτικής υπέγραψαν συμφωνία το 2018 για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής τους ενέργειας με την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2025. Εκείνη την εποχή, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε να παράσχει1,2 δισεκατομμύρια ευρώ (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια) για την προετοιμασία της αποσύνδεσης των χωρών αυτών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ποσό που αντιπροσωπεύει περίπου το 75% του συνολικού κόστους της διαδικασίας, σύμφωνα με τη δήλωση.

«Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Βαλτικής έχει προσαρμοστεί και λειτουργεί χωρίς εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία», σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπέγραψαν την Τρίτη οι ηγέτες των τριών ΔΣΜ στη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας.

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Λετονία σταμάτησε εντελώς να εισάγει και να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο «συγχρονισμός με την ηπειρωτική Ευρώπη» είναι το τελευταίο βήμα προς την ανεξαρτησία της χώρας στον τομέα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας και των προσπαθειών των φορέων της Βαλτικής, της Πολωνίας και της Ηπειρωτικής Ευρώπης, το έργο βρίσκεται στην τελική του φάση και «η ανακοίνωση της μη ανανέωσης της σύμβασης BRELL αποτελεί επιβεβαίωση της ετοιμότητας των χωρών της Βαλτικής,», δήλωσε ο Rolands Irklis, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του λετονικού διαχειριστή συστημάτων μεταφοράς JSC Augstsprieguma tikls (AST) όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο συγχρονισμός θα εξασφαλίσει καλύτερη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από το Σύστημα της Ηπειρωτικής Ευρώπης, επιτρέποντας τον ανεξάρτητο, σταθερό και αξιόπιστο έλεγχο συχνότητας των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας της Βαλτικής, αυξάνοντας τελικά την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, σύμφωνα με τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό LSM της Λετονίας. Θα ενισχύσει επίσης την καλύτερη διασύνδεση των συστημάτων μεταφοράς της ΕΕ και την ολοκλήρωση της αγοράς, πρόσθεσε ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός.