Το νορβηγικό Υπουργείο Ενέργειας ανέβαλε τον διαγωνισμό για υπεράκτια πάρκα αιολικής ενέργειας Utsira Nord και τις περιοχές που είναι σχετικές με την πλωτή αιολική ενέργεια στον γύρο των δημοπρασιών του 2025. Το υπουργείο δήλωσε ότι "εδώ και αρκετό καιρό είχε έναν καλό και εποικοδομητικό διάλογο με την ESA*, (τον φορέα παρακολούθησης της EFTA's), σχετικά με την κρατική στήριξη για την πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια".

Είπε ότι, με βάση το διάλογο με την Esa, αποφασίσαμε να κοινοποιήσουμε ένα κοινό μοντέλο για την κρατική ενίσχυση στην Utsira Nord, πριν από την κατανομή των περιοχών του έργου.

Το Υπουργείο δήλωσε τον Οκτώβριο του 2023 ότι επιθυμεί να αφιερώσει λίγο περισσότερο χρόνο με την ESA και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αποκτήσει επαρκή ασφάλεια ότι οι περιοχές αυτές μπορούν να παραχωρηθούν βάσει ποιοτικών κριτηρίων με διαγωνισμό για κρατική ενίσχυση σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Ο υπουργός Ενέργειας Terje Aasland δήλωσε: "Το έργο με την πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια έχει πολύ υψηλή προτεραιότητα και είμαστε ανυπόμονοι να προχωρήσουμε.

"Ταυτόχρονα, πρέπει να το κάνουμε με σωστό και προβλέψιμο τρόπο.

"Μας απασχολεί η οικοδόμηση ενός στερεού θεμελίου για την πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια που θα αντέξει.

"Ελπίζω ότι η κοινοποίηση μπορεί να εγκριθεί πριν από την αλλαγή του έτους και θέλω να προβούμε σε ρυθμίσεις ώστε να μπορέσουμε να διαθέσουμε περιοχές έργου στο Utsira Nord το 2025".

Η κοινοποίηση πριν από την κατανομή των περιοχών έργων θα παρέχει καλύτερη προβλεψιμότητα, επειδή όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις υπάρχουν πριν από την κατανομή της περιοχής και παρέχει νομική βεβαιότητα στους αιτούντες ότι το μοντέλο κατανομής είναι έγκυρο, πρόσθεσε το Υπουργείο.

 

* Η EFTA Surveillance Authority (ESA)  παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, επιτρέποντάς τους να συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά.