Η Κίνα Κέρδισε μια 3ετή Διαμάχη με την Αυστραλία στον ΠΟΕ για Δασμούς σε Προϊόντα Χάλυβα

Η Κίνα Κέρδισε μια 3ετή Διαμάχη με την Αυστραλία στον ΠΟΕ για Δασμούς σε Προϊόντα Χάλυβα
energia.gr
Τετ, 27 Μαρτίου 2024 - 09:08

Η Κίνα κέρδισε μια σχεδόν τριετή διαμάχη με την Αυστραλία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σχετικά με τους δασμούς σε προϊόντα χάλυβα και ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του αποδέχθηκε την απόφαση. Το Πεκίνο υπέβαλε την καταγγελία του στον ΠΟΕ τον Ιούνιο του 2021 για τους επιπλέον δασμούς της Αυστραλίας σε τροχούς σιδηροδρόμων, πύργους ανεμογεννητριών και νεροχύτες από ανοξείδωτο χάλυβα

που εισάγονται από την Κίνα. Το εμπόριο αυτών των προϊόντων είχε αξία 62 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (40,4 εκατομμύρια δολάρια) το 2022.

Την Τρίτη, η επιτροπή του ΠΟΕ που εκδίκασε την υπόθεση στη Γενεύη της Ελβετίας, διαπίστωσε ότι η αρχή έρευνας της Αυστραλίας, η Επιτροπή αντιντάμπινγκ, ενήργησε κατά παράβαση ορισμένων άρθρων της συμφωνίας αντιντάμπινγκ.

Ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας Ντον Φάρελ δήλωσε την Τετάρτη σε δήλωσή του ότι η Καμπέρα αποδέχεται την απόφαση του ΠΟΕ και υποστηρίζει ένα εμπορικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες.

"Η Αυστραλία θα συνεργαστεί με την Κίνα και θα λάβει μέτρα για την εφαρμογή των πορισμάτων της επιτροπής", δήλωσε ο Farrell.

"Η Αυστραλία παραμένει προσηλωμένη σε ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, ώστε να μπορούν να επιβληθούν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις όλων των μελών του ΠΟΕ", πρόσθεσε.

Οι εμπορικοί δασμοί αποτέλεσαν καυτό θέμα μεταξύ Πεκίνου και Καμπέρα τα τελευταία χρόνια, αφού η Κίνα επέβαλε μια σειρά κυρώσεων σε αυστραλιανά προϊόντα το 2020 κατά τη διάρκεια του πιο πρόσφατου ναδίρ στις διμερείς σχέσεις. Εκτιμάται ότι οι δασμοί κόστισαν στην αυστραλιανή οικονομία 20 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (13 δισεκατομμύρια δολάρια).

Οι περισσότεροι από τους δασμούς έχουν έκτοτε αρθεί, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών ''ξεπάγωσαν'', αλλά οι δασμοί στο κρασί, τον αστακό και ορισμένα σφαγεία εξακολουθούν να ισχύουν.

Τον Απρίλιο, η Αυστραλία ανέστειλε την καταγγελία στον ΠΟΕ σε μια προσπάθεια να ανοίξει εκ νέου την κινεζική αγορά για το αυστραλιανό κριθάρι, το οποίο ήταν ένα από τα προϊόντα που αποτελούσαν στόχο των δασμών και θεωρήθηκε ευρέως ως προσπάθεια της νέας αυστραλιανής κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Πεκίνο.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση ανέστειλε επίσης μια άλλη διαμάχη στον ΠΟΕ κατά της Κίνας σχετικά με τις κυρώσεις σε αυστραλιανό κρασί αξίας περίπου 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων Αυστραλίας (720 εκατ. δολαρίων) με αντάλλαγμα να ολοκληρωθεί η επανεξέταση από την Κίνα έως τα τέλη Μαρτίου.