Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε δύο δεξαμενόπλοια που χρησιμοποιούσε ένας διαμεσολαβητής του ιρανικού εμπορίου πετρελαίου στη μαύρη αγορά, ο χρηματοδότης και μεσίτης Said al-Jamal από την Υεμένη. Ο al-Jamal βρίσκεται στη μαύρη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2021 επειδή βοήθησε στη διακίνηση πετρελαίου και χρημάτων για το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης-Δυνάμεις Κουντς. 

Η Δύναμη Quds είναι ο βραχίονας συγκαλυμμένης δράσης του IRGC και υποστηρίζει τους ξένους αντιπροσώπους του Ιράν- είναι τόσο τμήμα του ιρανικού στρατού όσο και τρομοκρατική οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η εταιρεία χαρτοφυλακίου Hassaleh International με έδρα τη Λιβερία συνεργάστηκε με τον Sa'id al-Jamal για τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου σε κινέζους αγοραστές. Η Hassaleh είναι ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης του Dawn II (πρώην όνομα Spar), ενός VLCC με σημαία Παναμά.

Ο al-Jamal φέρεται επίσης να ναύλωσε το δεξαμενόπλοιο Abyss με σημαία Παλάου, το οποίο ανήκει στη βιετναμέζικη εταιρεία Quoc Viet Marine Transport JSC και το οποίο διαχειρίζεται η ινδική εταιρεία Melody Shipmanagement Pvt Ltd. Το δεξαμενόπλοιο, ο ιδιοκτήτης και ο διαχειριστής έχουν εγγραφεί στη μαύρη λίστα κυρώσεων.

Το Abyss ήταν το δεξαμενόπλοιο που εκφόρτωσε 500.000 βαρέλια ιρανικού μαζούτ σε δεξαμενόπλοιο αποθήκευσης που διαχειρίζεται ευρωπαϊκά πλοία τον Φεβρουάριο του 2023, με αποτέλεσμα την κατάσχεση του φορτίου από τις αμερικανικές αρχές.

Το Dawn II επιχειρεί επί του παρόντος στη Μαύρη Θάλασσα, ακριβώς έξω από το ρωσικό λιμάνι φόρτωσης πετρελαίου του Νοβοροσίσκ. Όπως πολλά δεξαμενόπλοια του σκιώδους στόλου που εξυπηρετούν το Ιράν, έχει επίσης προσεγγίσει τη Βενεζουέλα και τη Ρωσία, οι οποίες επίσης αντιμετωπίζουν αμερικανικές κυρώσεις για τα πετρελαιοειδή τους.

Το Abyss ήταν το δεξαμενόπλοιο που εκφόρτωσε 500.000 βαρέλια ''μεταμφιεσμένου'' ιρανικού μαζούτ σε ένα δεξαμενόπλοιο αποθήκευσης που διαχειριζόταν από Ευρωπαίους τον Φεβρουάριο του 2023, με αποτέλεσμα την κατάσχεση του φορτίου από τις αμερικανικές αρχές.

Το Dawn II επιχειρεί επί του παρόντος στη Μαύρη Θάλασσα, ακριβώς έξω από το ρωσικό λιμάνι φόρτωσης πετρελαίου του Νοβοροσίσκ. Όπως πολλά δεξαμενόπλοια του σκιώδους στόλου που εξυπηρετούν το Ιράν, έχει επίσης προσεγγίσει τη Βενεζουέλα και τη Ρωσία, οι οποίες επίσης αντιμετωπίζουν κυρώσεις των ΗΠΑ για τα πετρελαιοειδή τους.

Το Abyss κινείται βόρεια στην Αραβική Θάλασσα και δηλώνει ως προορισμό του τη Μπασρά του Ιράκ.