Η Μόσχα Προμηθεύει με Πετρέλαιο τη Β. Κορέα Αγνοώντας το Καθεστώς Κυρώσεων του ΟΗΕ

Η Μόσχα Προμηθεύει με Πετρέλαιο τη Β. Κορέα Αγνοώντας το Καθεστώς Κυρώσεων του ΟΗΕ
energia.gr
Τετ, 27 Μαρτίου 2024 - 12:55

Η Ρωσία άρχισε να προμηθεύει απευθείας πετρέλαιο στη Βόρεια Κορέα, αψηφώντας τις κυρώσεις του ΟΗΕ, εδραιώνοντας περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των δύο αυταρχικών καθεστώτων και επιφέροντας νέο πλήγμα στις διεθνείς προσπάθειες για τον περιορισμό της Πιονγιάνγκ. Τουλάχιστον πέντε βορειοκορεατικά δεξαμενόπλοια ταξίδεψαν αυτόν τον μήνα για να παραλάβουν πετρελαιοειδή από το λιμάνι Βοστότσνι στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας

σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που μοιράστηκε με τους Financial Times το Royal United Services Institute, μια βρετανική δεξαμενή σκέψης.

Οι αποστολές, οι οποίες ξεκίνησαν στις 7 Μαρτίου, είναι οι πρώτες τεκμηριωμένες απευθείας θαλάσσιες παραδόσεις από τη Ρωσία αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ -με την έγκριση της Μόσχας- επέβαλε αυστηρό ανώτατο όριο στις μεταφορές πετρελαίου το 2017 ως απάντηση στις δοκιμές πυρηνικών όπλων της Πιονγκγιάνγκ.

"Αυτές οι παραδόσεις πετρελαίου συνιστούν μια ολομέτωπη επίθεση κατά του καθεστώτος κυρώσεων, το οποίο βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα της κατάρρευσης", δήλωσε ο Χιου Γκρίφιθς, πρώην συντονιστής της επιτροπής του ΟΗΕ που παρακολουθεί τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας.

Τα πλοία, τα οποία φέρουν βορειοκορεατική σημαία και ταξινομούνται ως δεξαμενόπλοια πετρελαιοειδών, επισκέφθηκαν όλα την ίδια προβλήτα που διαχειρίζεται μια ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία στο λιμάνι Βοστότσνι, όπου εμφανίστηκαν να φορτώνουν.

Δορυφορικές εικόνες επιβεβαίωσαν ότι δύο από τα πλοία ταξίδεψαν στη συνέχεια από το λιμάνι Vostochny στο βορειοκορεατικό λιμάνι Chongjin, όπου φαίνεται ότι ξεφόρτωσαν.

"Τα πλοία που έχουμε δει στους ρωσικούς τερματικούς σταθμούς είναι μερικά από τα πλοία με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα στο στόλο της Βόρειας Κορέας και τα πλοία πλέουν συνεχώς μέσα και έξω από το λιμάνι", δήλωσε ο Joseph Byrne, ερευνητής στο Rusi. "Αρκετά από αυτά τα πλοία είναι επίσης χαρακτηρισμένα από τον ΟΗΕ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε καν να τους επιτρέπεται η είσοδος σε ξένα λιμάνια, πόσο μάλλον να συμμετέχουν σε παραδόσεις πετρελαίου".

Οι παραδόσεις έρχονται μετά την έναρξη από τη Βόρεια Κορέα τον περασμένο Αύγουστο της προμήθειας χιλιάδων εμπορευματοκιβωτίων με πυρομαχικά στη Ρωσία, τα οποία, όπως υποστηρίζουν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, συνέβαλαν σημαντικά στην πολεμική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Rusi, το λιμάνι Βοστότσνι έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως κόμβος για ρωσικά πλοία που φέρονται να εμπλέκονται στο εμπόριο όπλων μεταξύ των χωρών.

"Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια ξεκάθαρη συμφωνία ανταλλαγής όπλων με πετρέλαιο, σε ανοιχτή παραβίαση των κυρώσεων που υπέγραψε προσωπικά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, καταδεικνύοντας την πορεία της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια από διεθνή χαφιέ σε παράνομο κράτος", δήλωσε ο Γκρίφιθς.

Και τα πέντε βορειοκορεατικά πλοία πραγματοποίησαν τα ταξίδια στο λιμάνι Βοστότσνι με τους αναμεταδότες τους απενεργοποιημένους. Ένα από αυτά τα πλοία, το Paek Yang San 1, αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ ως εμπλεκόμενο σε παράνομες μεταφορές πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο με σκοπό την παράκαμψη του ανώτατου ορίου εισαγωγών, το οποίο περιορίζει τη Βόρεια Κορέα σε μόλις 500.000 βαρέλια ετησίως για το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου. Οι παραδόσεις μπορούν επίσης να θεωρηθούν σύμφωνες μόνο εάν αναφερθούν σε μια επιτροπή κυρώσεων του ΟΗΕ.

Οι ερευνητές της Rusi υπολόγισαν ότι οι παραδόσεις πετρελαίου που έχουν καταγραφεί από το λιμάνι Vostochny θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 125.000 βαρέλια προϊόντων πετρελαίου - το ένα τέταρτο της επιτρεπόμενης ετήσιας ποσόστωσης - μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει. Οι χειριστές των βορειοκορεατικών πλοίων δεν ήταν δυνατόν να προσεγγιστούν για να σχολιάσουν.

Η αποκάλυψη του φαινομενικού εμπορίου πετρελαίου έναντι όπλων έρχεται την ώρα που δυτικοί διπλωμάτες σπεύδουν να διατηρήσουν την επιτροπή του ΟΗΕ που παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στην ανανέωση της εντολής του οργάνου, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που γνωρίζουν τις συζητήσεις στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Δυτικοί αξιωματούχοι ανέβαλαν την ψηφοφορία για την ανανέωση της ομάδας εμπειρογνωμόνων την περασμένη εβδομάδα, αφού η Ρωσία και η Κίνα κατέθεσαν προτάσεις για την αποδυνάμωση της εντολής της, είπαν οι άνθρωποι αυτοί.

Οι διαβουλεύσεις σχετικά με την επιτροπή κυρώσεων του ΟΗΕ, οι οποίες αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από την ειδησεογραφική υπηρεσία NK News που εδρεύει στη Σεούλ, έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει το όργανο του ΟΗΕ - και το ίδιο το καθεστώς κυρώσεων.

"Ενώ υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων, αυτό που βλέπουμε τώρα είναι τι θα αρχίσει να συμβαίνει αν οι κυρώσεις καταργηθούν", δήλωσε ο Byrne. "Αυτό δίνει στη Βόρεια Κορέα μια πολύ σημαντική ανάσα".

Ο Go Myong-hyun, ανώτερος ερευνητής στο κρατικό Ινστιτούτο Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας, δήλωσε ότι οι άμεσες προμήθειες πετρελαίου και πετρελαιοειδών από τη Ρωσία στη Βόρεια Κορέα "θα βοηθούσαν σε μεγάλο βαθμό στη σταθεροποίηση της οικονομίας της Βόρειας Κορέας".

"Τα τελευταία επτά χρόνια, η Πιονγκγιάνγκ έπρεπε να πληρώνει υψηλό ασφάλιστρο για τα πετρελαιοειδή που χρειάζεται, καθώς βασιζόταν σε ένα πολύπλοκο και δαπανηρό δίκτυο εγκληματικών μεσιτών και μεταφορών από πλοίο σε πλοίο στη μέση της θάλασσας", δήλωσε ο Γκο.

"Αλλά τώρα, φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει μια σταθερή προμήθεια πετρελαίου είτε με μεγάλη έκπτωση είτε ως άμεση πληρωμή για τα πυρομαχικά που προμηθεύει στη Μόσχα", πρόσθεσε. "Αυτό θα απελευθερώσει πόρους για τις ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας και το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της".