Στην Χο Τσι Μινχ, την πολυπληθέστερη πόλη του Βιετνάμ, οι διακοπές ρεύματος είναι αρκετά και εκνευριστικά συχνές. Συχνά είναι προγραμματισμένες ή ανακοινώνονται εκ των προτέρων, αλλά οι διακοπές ρεύματος συμβαίνουν σε εβδομαδιαία βάση, σε διάφορα μέρη της πόλης. Ως αποτέλεσμα, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις διαθέτουν κάποια γεννήτρια για να διατηρούν τη λειτουργία τους όταν το ρεύμα κόβεται, αλλά πολλοί Βιετναμέζοι έχουν

μικρές, μονοπρόσωπες επιχειρήσεις (μικρά καταστήματα, καρότσια φαγητού και ούτω καθεξής) που μπορεί να μην έχουν τους πόρους για κάτι τέτοιο.

Υπάρχει όμως μια ενεργή κοινότητα χρηστών ηλεκτρικών σκούτερ που προσπαθούν να προσφέρουν μια κινητή λύση σε αυτό το πρόβλημα - με τις μεγάλες μπαταρίες που μεταφέρουν στις μοτοσικλέτες τους.

Η πρωτοβουλία με την ονομασία Re:Charge έχει αναληφθεί ως μια προσπάθεια από τη βάση των ιδιοκτητών των ηλεκτρονικών σκούτερ Dat Bike. Το Dat Bike είναι μια τοπική βιετναμέζικη μάρκα, που ξεκίνησε το 2019 και είναι ακόμη σχετικά μικρή στο σύνολο των πραγμάτων, αλλά με μια ενεργή διαδικτυακή κοινότητα γύρω από τους χρήστες της.

Μέχρι στιγμής, η προσπάθεια Re:Charge έχει αναληφθεί από ένα σχετικά μικρό σύνολο περίπου 10 χρηστών, αλλά θέλουν να επεκτείνουν την εμβέλειά τους, και να βοηθήσουν περισσότερους ανθρώπους.

Οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει μια τηλεφωνική γραμμή για τις τοπικές επιχειρήσεις στην πόλη Χο Τσι Μινχ και μέχρι στιγμής έχουν βοηθήσει πολλά εστιατόρια, αρτοποιεία και καφετέριες, ένα εργαστήριο τατουάζ και ένα παντοπωλείο.

Και καθώς πρόκειται για μια κοινοτική προσπάθεια, οι Re:Chargers δεν έχουν χρεώσει τις επιχειρήσεις για τις υπηρεσίες τους, απλά θέλουν να βοηθήσουν. Αν και δέχονται ευχαρίστως δωρεάν σνακ σε αντάλλαγμα από τους καταψύκτες που ...διασώζουν.

Τα e-scooters Dat Bike διαθέτουν μπαταρία έως και 5kWh και μπορούν να συνδυαστούν με μετατροπέα 1kW ή 2kW για να μετατραπούν σε πηγή ενέργειας 220V. Αυτοί οι μετατροπείς μπορούν να λειτουργούν για 4 και 2 ώρες αντίστοιχα σε πλήρες φορτίο και με πλήρη μπαταρία και είναι αρκετοί για να τροφοδοτήσουν, για παράδειγμα, τα φώτα και 2 καταψύκτες για ένα μικρό κατάστημα ψιλικών για 3-4 ώρες.

Η ομάδα δημοσιοποιεί τις προσπάθειές της μέσω μιας σελίδας στο facebook και ενός λογαριασμού στο ΤikΤok (και τα δύο στα βιετναμέζικα) και ελπίζει να στρατολογήσει περισσότερους χρήστες για να συμμετάσχουν στην προσπάθεια.