Γερανός "Αράχνη" Βοηθά μια Υπεράκτια Ανεμογεννήτρια να Χτιστεί Σχεδόν Μόνη της

Γερανός Αράχνη Βοηθά μια Υπεράκτια Ανεμογεννήτρια να Χτιστεί Σχεδόν Μόνη της
energia.gr
Τετ, 3 Απριλίου 2024 - 13:31

Η νορβηγική εταιρεία WindSpider σχεδίασε ένα ελαφρύ σύστημα γερανού που κατασκευάζει υπεράκτιες ανεμογεννήτριες ουσιαστικά από μόνο του μόλις ο πύργος είναι έτοιμος. Η νορβηγική νεοφυής επιχείρηση είναι μέρος του Energy Transition Norway και υποστηρίζεται από τη γερμανική παγκόσμια εταιρεία ενέργειας RWE από τον Δεκέμβριο του 2022.

Η WindSpider ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου ότι ήρθε σε συμφωνία με τον όμιλο Leirvik, μια άλλη νορβηγική εταιρεία που ειδικεύεται στις υπεράκτιες δομές αλουμινίου. Η συνεργασία θα επιτρέψει στη WindSpider να κατασκευάσει τους γερανούς της "γιγαντιαίας αράχνης" εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο. Και επειδή θα είναι ελαφρύς δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι ισχυρός - θα έχει ανυψωτική ικανότητα άνω των 1.500 μετρικών τόνων για ανεμογεννήτριες έως και 20 μεγαβάτ (MW).

Μόλις ο πύργος μιας υπεράκτιας ανεμογεννήτριας είναι όρθιος, ο γερανός WindSpider εγκαθίσταται. Ο γερανός χρησιμοποιεί τον πύργο ως στήριγμα για την εγκατάσταση άλλων εξαρτημάτων της ανεμογεννήτριας. Η ύπαρξη του πύργου της ανεμογεννήτριας ως δομή στήριξης εξαλείφει τη σχετική κίνηση μεταξύ του γερανού και της ανεμογεννήτριας.

Ο γερανός Dolly, ο οποίος ολισθαίνει πάνω και κάτω από τον κλωβό, θα ανυψώσει και θα τοποθετήσει τα εξαρτήματα της ατράκτου, ενώ η WindSpider έχει επίσης σχεδιάσει ένα εργαλείο πτερυγίου, το οποίο επίσης ταξιδεύει πάνω και κάτω, διατηρώντας το πτερύγιο σταθερό, ενώ το άκρο της ρίζας συνδέεται με την πλήμνη της ανεμογεννήτριας.

Σε αντίθεση με τους συμβατικούς γερανούς, ο αυτοσυσχετιζόμενος σχεδιασμός του WindSpider δεν έχει περιορισμούς βάρους ή ύψους, οπότε η WindSpider λέει ότι θα είναι ανθεκτικός στα πιο δύσκολα και θυελλώδη περιβάλλοντα. Είναι συμβατός τόσο με σταθερές όσο και με πλωτές ανεμογεννήτριες.

Η WindSpider υποστηρίζει ότι ο γερανός της θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον κλάδο, μειώνοντας το κόστος των υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων κατά περισσότερο από 50%. Θα παρακολουθήσω αυτό το χώρο για να δω τι θα ακολουθήσει.