Ενεργειακές επενδύσεις συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ – εκ των οποίων τα 4,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής – αναμένεται να υλοποιηθούν στην Κροατία μέχρι το 2020, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας Νταμίρ Πόλαντσεκ.


Ενεργειακές επενδύσεις συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ – εκ των οποίων τα 4,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής – αναμένεται να υλοποιηθούν στην Κροατία μέχρι το 2020, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας Νταμίρ Πόλαντσεκ.

Όπως τόνισε ο Κροάτης υπουργός, κατά τη διάρκεια συνάντησης κυβερνητικών στελεχών και επιχειρηματιών για την εθνική στρατηγική ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο του Ζάγκρεμπ, τα επενδυτικά αυτά σχέδια αποτελούν έναν ακόμη παράγοντα που αναμένεται να ωθήσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Πόλαντσεκ επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας φέτος και το 2009. Όπως διευκρίνισε, πάντως, σε περίπτωση που οι παραγωγοί και οι διανομείς φυσικού αερίου αυξήσουν τις τιμές πώλησης, τότε «φυσική συνέπεια» θα είναι η μικρή αύξηση των τιμών των ενεργειακών υλών στον καταναλωτή.

Σημειώνεται ότι το προσχέδιο της ενεργειακής στρατηγικής για την περίοδο 2008-2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες και στη συνέχεια θα «τεθεί» σε δημόσια διαβούλευση. Η εθνική, ενεργειακή στρατηγική της Κροατίας περιλαμβάνει τρεις στόχους: ασφάλεια στην προμήθεια ενεργειακών υλών, ανταγωνιστικότητα του συστήματος και σταθερή ανάπτυξη του συστήματος παραγωγής ενέργειας.

Προς το παρόν, η χώρα διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας 4.000 ΜW και οι επιπλέον εγκαταστάσεις θα δώσουν στο σύστημα άλλα 3.500 MW μέχρι το 2020. Σύμφωνα με τον κ. Πόλαντσεκ, εφόσον η Κροατία επιθυμεί να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες, τότε θα πρέπει να διπλασιάσει την παραγωγική της ικανότητα μέχρι το 2020.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την ενεργειακή στρατηγική, η Κροατία πρέπει μέχρι το 2020 να είναι σε θέση να παράγει 1.520 MW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Από μελέτες προκύπτει ότι οι ετήσιες ανάγκες της για φυσικό αέριο διαμορφώνονται σε περίπου 3,2 δισ. κυβικά μέτρα – και μέχρι το 2019 αναμένεται να «σκαρφαλώσουν» στα 5 δισ. κυβικά μέτρα.

Αναφερόμενος στα έργα για την προμήθεια φυσικού αερίου, ο Κροάτης υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτό που αφορά τη σύνδεση του συστήματος προμήθειας φυσικού αερίου της Κροατίας με αυτό της Ουγγαρίας, ενώ έδωσε έμφαση και στην κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Σχετικά με τον τομέα του πετρελαίου, τέλος, ο κ. Πόλαντσεκ αναφέρθηκε κυρίως στο project του πανευρωπαϊκού πετρελαιαγωγού PEOP, το οποίο προβλέπει την κατασκευή ενός αγωγού που θα ξεκινά από το λιμάνι της Κωνστάνζας στη Μαύρη Θάλασσα, και θα καταλήγει, μέσω Ρουμανίας, Σερβίας, Κροατίας και Σλοβενίας, στην Τεργέστη της Ιταλίας.