Με την τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Σιγκαπούρη να έχει κατρακυλήσει στην περιοχή των $ 88 – 90 το βαρέλι στις αρχές της εβδομάδος, (το WTI ανέκαμψε χθες στα $ 92) δηλαδή στο χαμηλότερο των τελευταίων 12 μηνών, και με την πρωτοφανή αυτή πτώση να συμβαίνει μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, οι όροι της αγοράς φαίνεται ότι έχουν ανατραπεί πλήρως.

Πετρέλαιο: Η Διόρθωση που Έγινε Πτώση

Του Κ.Ν. Σταμπολή

Με την τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Σιγκαπούρη να έχει κατρακυλήσει στην περιοχή των $ 88 – 90 το βαρέλι στις αρχές της εβδομάδος, (το WTI ανέκαμψε χθες στα $ 92) δηλαδή στο χαμηλότερο των τελευταίων 12 μηνών, και με την πρωτοφανή αυτή πτώση να συμβαίνει μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, οι όροι της αγοράς φαίνεται ότι έχουν ανατραπεί πλήρως. Η πτώση υπήρξε παράλληλη και οδυνηρή για όλα τα γνωστά χρηματιστήρια του πλανήτη με σοβαρές επιπτώσεις για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο έφθασε στα όρια του με την χρεοκοπία της Αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers και με την παρ’ ολίγο πτώχευση του Αμερικανικού ασφαλιστικού κολοσσού AIG να οδηγούν τις εξελίξεις.

Για να αποφευχθεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που απειλήθηκε προς στιγμή από την στροφή των αγορών κατά 180 μοίρες με μαζικές πωλήσεις τίτλων και εμπορευμάτων, οι κεντρικές τράπεζες από τη Μόσχα και το Πεκίνο μέχρι την Φραγκφούρτη, το Λονδίνο και τη Ν. Υόρκη ενίσχυσαν την ρευστότητα των εμπορικών τραπεζών με περισσότερα από $ 350 δισεκ. μέσα σε δύο μόνο ημέρες. Οι εμπορικές τράπεζες σταμάτησαν να δανείζουν η μία την άλλη παρά την εξασφάλιση ρευστότητας ενώ οι επενδυτές προσπαθούσαν να ρευστοποιήσουν ότι μπορούσαν να βρουν αντανακλώντας την πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης. Δικαίως οι Financial Times εχαρακτήρισαν την κρίση αυτή την χειρότερη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον βομβαρδισμό του Λονδίνου.

Με το πετρέλαιο να έχει χάσει το 38% της αξίας του μέσα σε δύο μόνο μήνες, η καθοδική τάση που σημειώθηκε μετά τα μέσα Ιουλίου και είχε την μορφή διόρθωσης, όπως είθισται μετά από ανοδικές κούρσες, μεταβλήθηκε σε ελεύθερη πτώση. Μία πτώση που σταμάτησε μετά την χθεσινή άνοδο με το πετρέλαιο WTI να κλείνει στα $97,15 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη και το Brent στα 94,89 στο Λονδίνο. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της διεθνούς αγοράς, με εκτενή πείρα στο Trading εμπορευμάτων, η πρόσφατη πτώση των τιμών του αργού με κανένα τρόπο δεν εδικαιολογείτο βάσει των θεμελιωδών της αγοράς. Αφού ούτε η παγκόσμια ζήτηση κατέρρευσε, παρά την σημαντική άνοδο των τιμών στην αντλία στις ΗΠΑ (όπου το γαλόνι η βενζίνη πωλείται πλέον προς $ 5.0 το γαλόνι σε πολλές πολιτείες) ούτε τα προβλήματα έλειψαν στο μέτωπο της παραγωγής, ούτε ο OPEC αύξησε ξαφνικά την παραγωγή του. Μία απλή ανάγνωση της ειδησεογραφίας μάλλον το αντίθετο δείχνει αφού το 20% της διυλιστικής ικανότητας των ΗΠΑ είναι εκτός λειτουργίας εδώ και 10 ημέρες (λόγω του τυφώνα Ike), έχουν αναφερθεί εκτενείς ζημιές σε πλατφόρμες στον Κόλπο του Μεξικού, όπου έχει σταματήσει η παραγωγή σε πολλά πηγάδια, στη Νιγηρία οι αντάρτες έχουν κηρύξει τον «Πόλεμο του Πετρελαίου» με άμεσο αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής κατά 300 χιλιάδες βαρέλια και ο OPEC εδώ και μία εβδομάδα έχει μειώσει την παραγωγή του κατά 0,6 εκατ. βαρέλια. Πριν μερικούς μήνες όλα τα ανωτέρω θα συνιστούσαν σοβαρό λόγο για να εκτιναχθούν οι τιμές προς τα άνω.

Όπως το energia.gr έχει ήδη επισημάνει με σειρά σχολίων του, οι δραματικές εξελίξεις στις παγκόσμιες χρηματαγορές ήσαν αυτές που τελικά οδήγησαν τις τιμές προς τα κάτω με τους traders ήδη υποψιασμένους από τα τέλη Ιουλίου για τις πιέσεις που επρόκειτο σύντομα να ασκηθούν στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, και άρα την ανάγκη για ρευστοποίηση θέσεων και την πρόσβαση σε μετρητά ή πιο ασφαλείς τοποθετήσεις (US Treasury bonds, Γερμανικά bunds κλπ). Τελικά, η χιονοστιβάδα των αρνητικών εξελίξεων στις χρηματαγορές τις τελευταίες ημέρες επίεσε ακόμη περισσότερο τις τιμές με αποτέλεσμα να φθάσουν να διαπραγματεύονται κάτω από τα $ 90 στις αρχές της εβδομάδος. «Κανονικά η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει ή κατεβαίνει ακολουθώντας τους κανόνες της αγοράς. Τις τελευταίες εβδομάδες οι όροι της αγοράς ανετράπησαν πλήρως και κανόνες δεν υπάρχουν πλέον με την κλασσική έννοια, και για αυτό δεν θα εκπλαγούμε εάν η πτώση του πετρελαίου συνεχισθεί περαιτέρω» παρατηρεί γνωστός παράγοντας της αγοράς στο Λονδίνο. Ίσως τελικά η πορεία του πετρελαίου επανέλθει στα λογικά επίπεδα, μόνο που για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να επανέλθει κάποια σχετική ηρεμία στις χρηματαγορές.