Πετρέλαιο και Πολιτική Πιέζουν Ασφυκτικά τις Ρωσικές Αγορές

Δεύτερη ημέρα πανικού ήταν τη χθεσινή για τις ρωσικές αγορές με τις διαπραγματεύσεις να διακόπτονται και τις αρχές να διοχετεύουν ρευστό αξίας 44 δισ.δολαρίων, ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η διακοπή των διαπραγματεύσεων αποφασίστηκε για δεύτερη ημέρα μετά τη δραστική υποχώρηση του δείκτη RTS κατά 6,39% τις πρώτες δύο ώρες της συνεδρίασης.
Energia.gr
Πεμ, 18 Σεπτεμβρίου 2008 - 14:03

Δεύτερη ημέρα πανικού ήταν τη χθεσινή για τις ρωσικές αγορές με τις διαπραγματεύσεις να διακόπτονται και τις αρχές να διοχετεύουν ρευστό αξίας 44 δισ.δολαρίων, ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η διακοπή των διαπραγματεύσεων αποφασίστηκε για δεύτερη ημέρα μετά τη δραστική υποχώρηση του δείκτη RTS κατά 6,39% τις πρώτες δύο ώρες της συνεδρίασης. Η διακοπή ίσχυσε και για την αγορά RTS και για την Micex, της οποίας ο δείκτης Micex -εκπεφρασμένος σε ρούβλια- είχε κατρακυλήσει κατά 3,09%.Την Τρίτη οι δείκτες RTS και Micex είχαν τη χειρότερη πτώση μετά την οικονομική κρίση της Ρωσίας το 1998.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ο δείκτης RTS έχει απολέσει το 57% της αξίας τους, ακολουθώντας καθοδική πορεία μετά το ιστορικό του ρεκόρ τον εφετινό Μάιο. Κατά τους αναλυτές, η πτώση του δείκτη οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, δηλαδή στην υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, τη διεθνή πιστωτική κρίση, καθώς και ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.

Μία μόλις ώρα μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 44 δισ. δολάρια διά μέσω τριών κρατικών τραπεζών, των VTB, Sberbank και Gazprom Bank. Αναλυτές παρατηρούν ότι η απόφαση του υπουργείου να διακόψει τη λειτουργία της αγοράς ελήφθη, όταν έγινε αντιληπτό ότι τα υπεσχημένα κεφάλαια δε θα έφθαναν εγκαίρως στους επενδυτές.

«Ηταν αποτελεσματική η αντίδραση του υπουργείου για να αποτρέψει περαιτέρω επέκταση του πανικού», επισημαίνει ο Βλαντιμίρ Οσακόβσκι, οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Unicredit Aton. Βασικός υποκινητής της πτώσης του δείκτη RTS υπήρξε ο χρηματοπιστωτικός κλάδος με τη μετοχή του κρατικού κολοσού λιανικής τραπεζικής της Sberbank να χάνει 17,33% της αξίας της.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 18/09/2008)