Η άνοδος των τιμών πετρελαίου στις διεθνείς αγορές συνεχίσθηκε και χθες, καθώς οι ισχυροί κλυδωνισμοί στον χρηματοοικονομικό τομέα έχουν στρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών στα εμπορεύματα. Η τιμή του αργού έχει εκτιναχθεί κατά επτά δολάρια το βαρέλι από τα χαμηλά επταμήνου των 90,51 δολαρίων, στα οποία υποχώρησε πριν από τρεις μέρες, εξαιτίας της εξασθένησης του δολαρίου μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να παράσχει «σανίδα σωτηρίας» στην AIG

Η άνοδος των τιμών πετρελαίου στις διεθνείς αγορές συνεχίσθηκε και χθες, καθώς οι ισχυροί κλυδωνισμοί στον χρηματοοικονομικό τομέα έχουν στρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών στα εμπορεύματα.

Η τιμή του αργού έχει εκτιναχθεί κατά επτά δολάρια το βαρέλι από τα χαμηλά επταμήνου των 90,51 δολαρίων, στα οποία υποχώρησε πριν από τρεις μέρες, εξαιτίας της εξασθένησης του δολαρίου μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να παράσχει «σανίδα σωτηρίας» στην AIG. Στο μεταξύ, τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα λόγω του τυφώνα «Άικ».

«Ένα μέρος της αβεβαιότητας σχετικά με τον τελικό αντίκτυπο που θα έχουν οι δράσεις της Fed έχει αποδυναμώσει το δολάριο και οι επενδυτές στρέφονται προς τα εμπορεύματα, ως καταφύγιο έναντι της πτώσης του δολαρίου», επισημαίνει ο Τζιν ΜακΓκίλιαν, αναλυτής της TFS Energy στο Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού στα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύθηκε την Πέμπτη κατά 65 σεντς ή 0,7%, για να κλείσει στα 97,81 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων εμφανίζονται ελαφρώς διαφοροποιημένες σε σχέση με τις αρχές της χρονιάς και 34% χαμηλότερες σε σχέση με το ιστορικό ρεκόρ της 11ης Ιουλίου, στα 147,27 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι τις πρώτες δύο μέρες της εβδομάδας, η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε απώλειες άνω των 10 δολαρίων, στον απόηχο της χρεοκοπίας της Lehman Brothers και της πώλησης της Merrill Lynch στην Bank of America.
 
Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent στα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου έκλεισε χθες στα 95,21 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένη κατά 37 σεντς ή 0,4%.