Παρά πάσαν ελπίδα, η μαντάμ Λαγκάρντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) διατήρησε τα επιτόκια του ευρώ αμετάβλητα και τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη «σφιχτή», απ’ τον φόβο της επανόδου του πληθωρισμού. Η Ευρωπαϊκή οικονομία έχει πολύ δρόμο ακόμη, για να τον φέρει στον στόχο του 2%. Στην πραγματικότητα ακολουθεί

την ΦΕΝΤ (FED), την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα που δεν ενέδωσε στην προσδοκία μειώσεως των επιτοκίων του δολαρίου.

Ως αποτέλεσμα το δεκαετές ομόλογο των ΗΠΑ αποδίδει 4,549% που είναι η βάση της δομής των Αμερικανικών επιτοκίων με 7% των υποθηκών ακινήτων. Όλα τ’ άλλα επιτόκια των ξένων νομισμάτων ανήλθαν: της Γερμανίας 2,468%, της Ιταλίας 3,864%, του Ηνωμένου Βασιλείου 4,2% και της Ιαπωνίας στο 0,857%.

Αντιστοίχως οι ισοτιμίες των νομισμάτων έναντι του δολαρίου υπεχώρησαν, του ευρώ στο 1,0732, του Ιαπωνικού γιεν στα 153,15 ακόμη και του Ελβετικού φράγκου στα 97 σεντς του δολαρίου. Το πετρέλαιο έπεσε στα 85,15 $/β .Μόνον ο χρυσός κι ο άργυρος ισχυροποιήθηκαν, ο πρώτος στα 2.378 $/ΟΖ και τ’ ασήμι στα 28,27 $ (+1,13% !).Το κρυπτο-νόμισμα «Μπιτκόϊν» στα 70.000 $. Το κράτος της Ζιμπάμπουε γύρισε στον χρυσούν κανόνα-να δούμε αν θα τον αντέξει!

Αυτή είναι η εικόνα της διεθνούς χρηματαγοράς εχθές 11.4.24 που σημαίνει ότι το δολάριο ενισχύεται και η Αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται ικανοποιητικώς. Μόνο που ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν το εισπράττει στις σφυγμομετρήσεις παρά την επιτυχή οικονομική του πολιτική.

-Γιατί άραγε; Ίσως, ότι η βενζίνη έχει φθάσει στα πέντε δολάρια το γαλόνι κι ο πληθωρισμός (εκτός καυσίμων και τροφίμων) δεν εννοεί να υποχωρήσει κάτω απ’ το 3,5%. Κι αυτό δυσαρεστεί τον μέσο Αμερικανό ψηφοφόρο που εκτιμά ότι με τον Τράμπ τα οικονομικά του θα βελτιωθούν – ιδίως μετά την φορολογία,

Αλλά ως έλεγε ο Μάρκος Αυρήλιος «είναι προτιμότερο να έχεις σώας τας φρένας παρά να γίνεσαι αρεστός στην πλειονότητα».