Τα κινεζικά εργοστάσια θα εξακολουθήσουν να παράγουν αναρίθµητα αγαθά, ανεξαρτήτως της υπουργού Οικονοµικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν. Ηταν και η τελευταία µεταξύ υψηλόβαθµων κυβερνητικών στελεχών της ∆ύσης που προειδοποίησε το Πεκίνο να µην υπονοµεύει τις δυτικές επιχειρήσεις, πληµµυρίζοντας τις αγορές µε φθηνές εξαγωγές. Παρά ταύτα, η βιοµηχανική πλεονάζουσα παραγωγή ήρθε για να µείνει

«Αντιµετωπίσαµε την ίδια κατάσταση και στο παρελθόν», προειδοποίησε η κ. Γέλεν, ολοκληρώνοντας την τετραήµερη επίσκεψή της στην Κίνα. Αναφερόταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν οι πολιτικές του Πεκίνου «πληµµύρισαν την παγκόσµια αγορά µε χάλυβα κάτω του κόστους, πριονίζοντας τις χαλυβουργίες παντού στον κόσµο και στις ΗΠΑ». Σήµερα, οι ιθύνοντες τόσο στις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη ανησυχούν µε τις υπερεπενδύσεις της Κίνας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στους ηλιακούς συλλέκτες, στις µπαταρίες ιόντων λιθίου και σε άλλους κλάδους, οι οποίοι θα ωθήσουν τα επίπεδα παραγωγής πολύ παραπάνω από την εγχώρια ζήτηση. Το Πεκίνο δεσµεύεται να χαλιναγωγήσει την πλεονάζουσα παραγωγή, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τις διαµαρτυρίες των δυτικών άστοχες. Πάντως, εν µέρει δικαιολογούνται.

Οι κατασκευάστριες ηλιακών συλλεκτών ελέγχουν άνω του 80% της αγοράς, υπερσκελίζοντας κατά πολύ το 36%, το µερίδιο της Κίνας στην παγκόσµια ζήτηση, σύµφωνα µε τη ∆ιεθνή Υπηρεσία Ενέργειας. Η βιοµηχανία µπαταριών παρήγαγε 747 γιγαβατώρες το 2023, ποσότητα σχεδόν διπλάσια των 387 γιγαβατωρών από την εγκατάσταση µπαταριών εντός προϊόντων που αγοράστηκαν στην Κίνα.

Φαίνεται ότι αυτή η υπερεπέκταση οικονοµικής δραστηριότητας είναι ιδιαίτερα διαδεδοµένη. Στις αρχές του 2023, το συνολικό ποσοστό µη χρησιµοποιηµένης παραγωγικής ικανότητας υποχώρησε κάτω από το 75%, πρώτη φορά µετά το 2016. Η κάµψη αυτή δεν παρατηρήθηκε µόνο σε κλάδους συσχετιζόµενους µε τα ακίνητα, αλλά και στους κλάδους τροφίµων, ένδυσης, χηµικών και φαρµάκων. Συνάµα τα επίπεδα αποθεµάτων είχαν αυξηθεί. Αυτό σε µεγάλο βαθµό οφείλεται στην ώθηση του Πεκίνου προς τη βιοµηχανία, ώστε να τονώσει την ανάπτυξη για να αντισταθµιστούν η αδύναµη κατανάλωση και η παρατεταµένη κρίση στην αγορά ακινήτων. Τα επιχειρηµατικά δάνεια στις τέσσερις µεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της χώρας αυξήθηκαν 25% το 2023 στο 1,2 τρισ. δολάρια, κατευθυνόµενα κυρίως προς τους στρατηγικούς τοµείς της υψηλής τεχνολογίας και της πράσινης ενέργειας ποτ συνεισέφερε πέρυσι έσοδα ρεκόρ 1,6 τρισ. δολαρίων, αντιστοιχώντας στο 40% της αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ.

Μέσω της βιοµηχανίας, το Πεκίνο προσπαθεί να αντισταθµίσει την αδύναµη κατανάλωση και την παρατεταµένη κρίση στην αγορά ακινήτων.

(από την εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”)