Έφυγε σε ηλικία 94 ετών ο Πίτερ Χιγκς, ο Βρετανός φυσικός που συνέδεσε το όνομά του με το ομώνυμο μποζόνιο, γνωστό και ως «σωματίδιο του Θεού». Ο ίδιος αρνείτο αυτόν τον χαρακτηρισμό, εξηγώντας σε μία συνέντευξή του ότι η φράση «σωματίδιο του Θεού» προέκυψε ως λογοπαίγνιο όταν οι αρχικοί αναγνώστες της θεωρίας του το 1964 συνειδητοποίησαν πόσο δύσκολη θα ήταν η ανακάλυψη αυτού του σωματιδίου

Και πράγματι, χρειάστηκαν 48 ολόκληρα χρόνια μέχρις η επιστημονική κοινότητα να καταφέρει να αποδείξει την ύπαρξη του μποζονίου Χιγκς. Αυτό επετεύχθη το 2012 στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN, ενώ ο ίδιος ο Χιγκς τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής με τον Φρανσουά Ανκλέρ το 2013. Το μποζόνιο Χιγκς θεωρείται ως ένα από τα σωματίδια που αποτελούν τη σκοτεινή ύλη, δηλαδή την πλειονότητα της μάζας του σύμπαντος.

Αν και έφυγε πλήρης ημερών, ο θάνατος του Χιγκς προκάλεσε συγκίνηση στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Παρά τον κεντρικό ρόλο των συνεισφορών του Χιγκς στον κλάδο της κβαντομηχανικής, ο ίδιος ήταν ένας σεμνός και εσωστρεφής άνθρωπος, που παρέμενε μακριά τόσο από τα φώτα της δημοσιότητας, όσο και τον κόσμο του διαδικτύου. Μία από τις σπάνιες εμφανίσεις του ήταν την ημέρα της καταγραφής του μποζονίου Χιγκς στο CERN, στις 4 Ιουλίου 2012. Οι κάμερες που ήταν συγκεντρωμένες για αυτή την ιστορική στιγμή απαθανάτισαν τον Χιγκς να δακρύζει καθώς εξηγούσε πόσο τυχερός αισθανόταν που έζησε να δει αυτή την ανακάλυψη.

Ο Χιγκς δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου από το 1960. Οι συνάδελφοί του τον ξεχώριζαν για την ικανότητα που επιδείκνυε ως δάσκαλος και ως μέντορας για ολόκληρες γενιές νέων επιστημόνων. Πλέον, ο Πίτερ Χιγκς κοσμεί το πάνθεο των μεγάλων φυσικών, έχοντας γράψει τη δική του μοναδική ιστορία.