Νέο επίπεδο ρεκόρ σημείωσε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου του 2008, το οποίο επιβαρύνθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αυξημένες πληρωμές για καύσιμα λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου. Οπως ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, κατά την εξεταζόμενη περίοδο το έλλειμμα έφθασε στα 21,48 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 2,42 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2007 και διαμορφούμενο στο 9% του ΑΕΠ.

Νέο επίπεδο ρεκόρ σημείωσε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου του 2008, το οποίο επιβαρύνθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αυξημένες πληρωμές για καύσιμα λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου. Οπως ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, κατά την εξεταζόμενη περίοδο το έλλειμμα έφθασε στα 21,48 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 2,42 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2007 και διαμορφούμενο στο 9% του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των ελλειμμάτων, κυρίως του εμπορικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μόνο εν μέρει από την αύξηση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων και υπηρεσιών. Αναλυτικότερα, η διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 3,58 δισ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 2,21 δισ. ευρώ, του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 1,29 δισ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 74 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι εισπράξεις από εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 969 εκατ. ευρώ ή 13,9%, ενώ οι πληρωμές για εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,26 δισ. ευρώ ή 10,1%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 966 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών κατά 1,01 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) αυξήθηκαν κατά 24,3%. Οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 198 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, καθώς οι ακαθάριστες εισπράξεις (δηλαδή οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους) αυξήθηκαν κατά 332 εκατ. ευρώ (ή 5,9%), ενώ οι ακαθάριστες πληρωμές (δηλαδή οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος) αυξήθηκαν κατά 134 εκατ. ευρώ (ή 10,1%). Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων διευρύνθηκε κατά 893 εκατ. ευρώ, κυρίως επειδή αυξήθηκαν οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Η εξέλιξη αυτή σε σημαντικό βαθμό συνδέεται με την αύξηση του τμήματος του δημοσίου χρέους που διακρατείται από κατοίκους εξωτερικού. Τέλος, η ιδιαίτερα σημαντική αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 1,08 δισ. ευρώ οφείλεται κυρίως στη μεγάλη αύξηση των μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης και δευτερευόντως στη μείωση των πληρωμών του ίδιου τομέα προς την ΕΕ.

Εξάλλου, το επτάμηνο ΙανουαρίουΙουλίου 2008 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 1,51 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις ανήλθε σε 2,8 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων Ελλάδος για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό έφθασε στα 1,29 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 8,39 δισ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Ειδικότερα, η εισροή κεφαλαίων για αγορές ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 17,0 δισ. ευρώ από μη κατοίκους και λόγω πωλήσεων μετοχών του εξωτερικού ύψους 0,8 δισ. ευρώ από κατοίκους Ελλάδος αντιστάθμισε την εκροή κεφαλαίων λόγω αγορών ομολόγων και εντόκων γραμματίων του εξωτερικού ύψους 8,1 δισ. ευρώ από κατοίκους Ελλάδος και λόγω πωλήσεων μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων (ύψους 1,3 δισ. ευρώ) από μη κατοίκους.

(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 20/09/2008)