ΕΕ: Οι Παραγωγοί Υλικών για Πτερύγια Ανεμογεννητριών Ζητούν Ελέγχους (Εισαγωγών) και Μέτρα Στήριξης

ΕΕ: Οι Παραγωγοί Υλικών για Πτερύγια Ανεμογεννητριών Ζητούν Ελέγχους (Εισαγωγών) και Μέτρα Στήριξης
energia.gr
Τετ, 1 Μαΐου 2024 - 08:52

Οι εταιρείες παραγωγής υλικών για πτερύγια ανεμογεννητριών ζητούν από τις αρχές της ΕΕ να λάβουν μέτρα για τη διευκόλυνση των ανθεκτικών αλυσίδων εφοδιασμού στο πλαίσιο της Πράξης για τη Βιομηχανία Καθαρού Μηδενός (NZIA). Μεταξύ αυτών είναι οι TECH-FAB Europe, CEFIC UP/VE, CEFIC Epoxy Europe, Glass Fibre Europe και Rotorblatt Allianz.

Στην ανοικτή επιστολή τους τονίζουν ότι τα υλικά που βρίσκονται σε προγενέστερο στάδιο, όπως οι γυάλινες ίνες, οι ρητίνες και τα βασικά υλικά, αποτελούν στρατηγικά στοιχεία της αλυσίδας αξίας για τις τεχνολογίες καθαρού μηδενός.

Οι βιομηχανίες στην αλυσίδα αξίας των πτερυγίων των ανεμογεννητριών έχουν συμβάλει πολύτιμα και καθοριστικά στην παραγωγή ανεμογεννητριών στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών καινοτομιών που επιτρέπουν, για παράδειγμα, τη συνεχή αύξηση του μήκους των πτερυγίων των ανεμογεννητριών, που οδηγεί σε αύξηση της ισχύος.

Στην επιστολή τους επισημαίνουν: "Ενώ υποστηρίζουμε τα επείγοντα αιτήματα διαφόρων μεταποιητικών βιομηχανιών της ΕΕ, που εκφράστηκαν στην πρόσφατη Δήλωση της Αμβέρσας, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε ασφαλείς, χαμηλών εκπομπών άνθρακα πηγές ενέργειας σε λογικές και ανταγωνιστικές τιμές, η αλυσίδα εφοδιασμού πτερυγίων ανεμογεννητριών έχει πρόσθετες ανάγκες.

Για να κατανοήσουμε αυτές τις πρόσθετες ανάγκες, είναι πρώτα απαραίτητο να αναγνωρίσουμε ότι τα θετικά στοιχεία της ΝΖΙΑ από μόνα τους δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν την ανθεκτικότητα και την κλιμάκωση της παραγωγικής ικανότητας αυτών των στρατηγικών στοιχείων της αλυσίδας αξίας.

Η αγορά της ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα προκλήσεις με τους κατασκευαστές της Ενωσης σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού να υπολείπονται σημαντικά από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες με τεράστια επιδοτούμενα πλεονάζοντα αποθέματα.

Αυτή η ανισόρροπη κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί για να αρχίσει η NZIA να αποδίδει τα οφέλη της, ιδίως για να αρχίσουν να αποδίδουν τα νέα "στρατηγικά έργα"", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι εταιρείες έχουν διατυπώσει τρία αιτήματα στην ανοικτή επιστολή τους.

Το πρώτο είναι η ΕΕ να υιοθετήσει επειγόντως πολιτικές που ευνοούν το τοπικό προϊόν και να εισαγάγει ειδικές απαιτήσεις για την αύξηση της ανθεκτικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας πτερυγίων ανεμογεννητριών (70%), όπως γίνεται σε άλλες χώρες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής παραγωγής και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Δεύτερον, ζητούν από την ΕΕ να διερευνήσει και να επιβάλει τα αναγκαία μέτρα εμπορικής άμυνας για τις επιδοτούμενες και ντάμπινγκ εισαγωγές σε κάθε στάδιο της αλυσίδας αξίας των πτερυγίων ανεμογεννητριών.

Τρίτον, οι εταιρείες ζητούν να επεκταθούν και να βελτιωθούν οι τελωνειακοί έλεγχοι των εισαγωγών, ώστε να αποτραπεί η καταστρατήγηση των μέτρων εμπορικής άμυνας και να επιβληθούν καλύτερα οι περιβαλλοντικές, αειφορικές και κοινωνικές απαιτήσεις για τις εισαγωγές (συμπεριλαμβανομένων της καταναγκαστικής εργασίας, άλλων εργασιακών προτύπων και της καταπολέμησης της δωροδοκίας).