Δύο έργα πράσινου υδρογόνου που ανήκουν στο CI Energy Transition Fund I, το οποίο διαχειρίζεται η Copenhagen Infrastructure Partners, έχουν εξασφαλίσει επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην πρώτη δημοπρασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου, η Catalina έλαβε 230 εκατ. ευρώ, ενώ η Madoqua έλαβε 245 εκατ. ευρώ.

Μαζί, αντιπροσωπεύουν συνδυασμένη δυναμικότητα ηλεκτρολυτών 1000MW.

Η Catalina είναι ένα έργο υδρογόνου με δυναμικότητα ηλεκτρολύτη 500MW που βρίσκεται στην Αραγονία στη βόρεια Ισπανία.

Το έργο θα παράγει πράσινο υδρογόνο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από βιομηχανικές εφαρμογές.

Το Madoqua, που βρίσκεται στο Sines της Πορτογαλίας, είναι ένα έργο power-to-x που θα παράγει πράσινο υδρογόνο και αμμωνία κυρίως για τη ναυτιλία.

Έχει αρχική δυναμικότητα ηλεκτρολύτη 500MW.

Τα δύο έργα έχουν προσκληθεί για την προετοιμασία συμφωνίας επιχορήγησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Catalina θα λάβει επιχορήγηση παραγωγής με σταθερή πριμοδότηση 0,48 €/kgH2 για 48.000 tH2 ετησίως για μια περίοδο 10 ετών, συνολικού αναμενόμενου ποσού 230,5 εκατ. ευρώ.

Η Madoqua θα λάβει μια σταθερή πριμοδότηση ύψους 0,48 €/kgH2 για 51.000 tH2 ετησίως για μια περίοδο 10 ετών, συνολικού αναμενόμενου ποσού 245 εκατ. ευρώ.

Τα έργα θα λάβουν την επιχορηγούμενη χρηματοδότηση από την ημερομηνία εμπορικής λειτουργίας τους μέχρι το τέλος της δεκαετούς περιόδου επιχορήγησης.

Οι επιχορηγήσεις φέρνουν τα έργα πιο κοντά στην απόφαση οικονομικής επένδυσης μειώνοντας το χάσμα μεταξύ της τιμής κόστους και της τιμής πώλησης και αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία των έργων.

Η επιχορήγηση εξαρτάται από την έναρξη λειτουργίας των δύο έργων εντός πέντε ετών από την υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης.

Το CIP αναμένει ότι τα δύο έργα θα είναι λειτουργικά το αργότερο το 2029.