Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ενίσχυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη Nuward, τη γαλλική εταιρεία ανάπτυξης μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMR), ώστε να δοκιμάσει την τεχνολογία της, ενώ αναμένεται να δοθεί επιπλέον οικονομική στήριξη πριν από την έναρξη του έργου το 2030. Οι SMR ποικίλλουν σε δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας από 2 έως 300 MW και, ανάλογα με το μέγεθός τους, μπορούν να καλύψουν

πολύ τοπική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ή θερμότητας σε απομονωμένες κοινότητες ή σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή να αντικαταστήσουν σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και φυσικού αερίου.

Με τον υπό ανάπτυξη αντιδραστήρα των 300 MW, η θυγατρική της EDF, Nuward, θέλει να παίξει ρόλο στην αντικατάσταση των εναπομεινάντων ευρωπαϊκών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Η εταιρεία στοχεύει στο να πέσει το «πρώτο σκυρόδεμα» το 2030, και να τεθεί σε λειτουργία πριν από το 2035, χρονοδιάγραμμα που λίγο-πολύ συνάδει με τις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βασικός σχεδιασμός

Η Επιτροπή σχολίασε ότι με αυτό το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων, που εγκρίθηκε την Παρασκευή (26 Απριλίου), η Nuward εισέρχεται στο τρίτο στάδιο ανάπτυξης, ένας κύκλος με πέντε στάδια, εστιάζοντας στις προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης μέχρι τις αρχές του 2027.

Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει «την εμβάθυνση στις λεπτομέρειες του σχεδιασμού όλου του εξοπλισμού, όλων των εξαρτημάτων (…) και την κατασκευή ενός πλήρους μοντέλου του σταθμού παραγωγής ενέργειας», εξήγησε η Nuward στο Euractiv.

«Ταυτόχρονα, διασφαλίζουμε ότι το συνολικό σύστημα είναι συνεκτικό και ότι, αφού συναρμολογηθούν όλα τα εξαρτήματα, θα εγγυώνται τη σωστή λειτουργία με τις αναμενόμενες επιδόσεις», πρόσθεσε η εταιρεία.

euractiv.gr

Με άλλα λόγια, στόχος του μέτρου είναι να δοκιμαστούν οι μονάδες και τα εξαρτήματα των μελλοντικών SMR, ώστε να διασφαλιστεί ότι μπορούν να παραχθούν σε βιομηχανική κλίμακα.

Οι επιχορηγήσεις αποσκοπούν επίσης στην προετοιμασία των επιδείξεων ασφαλείας που απαιτούνται για την έγκριση του έργου από τις εθνικές αρχές πυρηνικής ασφάλειας, πρόσθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

500 εκατ. ευρώ συνολικά

Η τελευταία ανακοίνωση είναι η συνέχεια της κρατικής ενίσχυσης ύψους 50 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, υποστηρίζοντας το 2ο στάδιο ανάπτυξης της Nuward.

Η συνολική δημόσια ενίσχυση για την πρωτοβουλία αναμένεται να φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ, με αφορμή την «ομιλία του Belfort» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τον Φεβρουάριο του 2022, στην οποία κήρυξε «πυρηνική αναγέννηση».

Η εταιρεία σημείωσε: «Χάρη σε αυτή τη χρηματοδότηση που χορηγεί το κράτος για την ανάπτυξη του SMR Nuward, η Nuward επωφελείται από υποστήριξη συγκρίσιμη με εκείνη των ανταγωνιστών της, ιδίως των αμερικανικών».

Η βιομηχανία υποστηρίζει ότι οι SMR θα ξεκλειδώσουν σημαντικές μειώσεις κόστους στην πυρηνική ενέργεια και ότι υπάρχει διεθνής ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και της Ευρώπης για την ηγετική θέση σε αυτή τη νέα τεχνολογία.

Υποστήριξη της Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγάγει τους SMR σε βασική συνιστώσα των προσπαθειών της για την απαλλαγή της οικονομίας της ΕΕ από τις ανθρακούχες εκπομπές έως το 2050 και υποστηρίζει τη βιομηχανική συμμαχία SMR, η οποία ξεκίνησε επίσημα τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Η συμμαχία θα συγκεντρώσει βασικούς κλαδικούς φορείς, όπως φορείς χάραξης πολιτικής και εκπροσώπους της βιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών, σύμφωνα με παρόμοιες προσπάθειες για την ανάπτυξη ηλεκτρικών μπαταριών, ηλιακής ενέργειας και υδρογόνου.

Άλλοι κατασκευαστές διεκδικούν επίσης την ανάπτυξη SMR στην Ευρώπη, όπως η αμερικανική NuScale. Αυτή αναπτύσσει επί του παρόντος έναν αντιδραστήρα που θα ήθελε να δει σε λειτουργία έως το 2029 στη Ρουμανία.