Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον τούρκο Πρόεδρο. Στις 15:30 θα δει ο Ταγίπ Ερντογάν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο «Λευκό Παλάτι». Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να είναι ένα από τα βασικά ζητήματα των συζητήσεων, τόσο από γεωπολιτικής όσο και από οικονομικής πλευράς.

 

Η Τουρκία σε κάθε ευκαιρία στέλνει μήνυμα για το μοίρασμα του πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο και ο Ερντογάν αναμένεται να το κάνει και την Δευτέρα, στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Όπως σχολίασε αναλυτής της Haber Global, οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας έχουν περάσει σε νέα φάση. Επισήμανε δε ότι το σημείο καμπής, σε αυτήν εξέλιξη ήταν η στήριξη και η βοήθεια που έδωσαν οι δύο χώρες μεταξύ τους στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών το περασμένο έτος. Τονίζεται δε ότι το θετικό κλίμα για τις δύο πλευρές αναμένεται να διατηρηθεί.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι και το Κυπριακό θα συζητηθεί και θα είναι μάλιστα ψηλά στην ατζέντα, με την Τουρκία να προκρίνει πάντοτε την λύση των δύο κρατών.

Τον τουρκικό Τύπο απασχόλησε η τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ενώ σχολιάστηκε το ρεπορτάζ των ελληνικών ΜΜΕ γύρω από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία.

Το Anadolu, ανέφερε ότι «η Αθήνα αναμένει μια εγκάρδια συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη» και επισήμανε ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ
δήλωσε ότι οι συναντήσεις της ελληνικής και τουρκικής ηγεσίας είναι σημαντικές και αναγκαίες για να εξαλείφονται κρίσεις και γίνονται βήματα.

Το τουρκικό μέσο υπογράμμισε επίσης την αναφορά του Γ. Γεραπετρίτη ως επόμενο σημαντικό βήμα την συνάντηση των δύο ηγετών στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.