Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni θα μπορούσε να αποσχίσει συμμετοχές σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου με υψηλές προοπτικές, μεταξύ άλλων στην Ινδονησία και την Ακτή Ελεφαντοστού, για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της ανάπτυξής τους, εστιάζοντας παράλληλα περισσότερα κεφάλαια σε δραστηριότητες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσαν πηγές της εταιρείας.

Τέτοιες συμφωνίες θα επέκτειναν τη στρατηγική του βετεράνου διευθύνοντος συμβούλου Claudio Descalzi να διασπάσει ορισμένες από τις δραστηριότητες της Eni σε ξεχωριστές οντότητες, ή δορυφόρους, για να αντλήσει χρήματα και να αξιοποιήσει επενδυτές όπως εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων και ταμεία υποδομών, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι αποσχίσεις επιτρέπουν στους επενδυτές που επικεντρώνονται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αλλά δεν ενδιαφέρονται για δραστηριότητες χαμηλών εκπομπών άνθρακα - ή το αντίστροφο - να είναι πιο ακριβείς ως προς το πού τοποθετούν τα χρήματά τους.

"Το δορυφορικό μοντέλο είναι μια προσέγγιση που δημιουργήσαμε για να έχουμε πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης για να διατηρήσουμε μαζί την ανάγκη να καλύψουμε τη ζήτηση για παραδοσιακά προϊόντα, αναπτύσσοντας παράλληλα νέα, πιο πράσινα προϊόντα", δήλωσε στο Reuters ο οικονομικός διευθυντής Francesco Gattei.

Η Eni τα τελευταία χρόνια δημιούργησε μια μονάδα λιανικής και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την Plenitude, στην οποία πούλησε μερίδιο σε ένα ταμείο υποδομών, και ένα τμήμα βιοκαυσίμων, την Enilive, στην οποία ο Descalzi δήλωσε πρόσφατα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης μειοψηφικού μεριδίου.

Τα τμήματα περιτύλιξαν περιουσιακά στοιχεία διάσπαρτα εντός του ομίλου με έδρα το Μιλάνο, με ειδικές ομάδες διαχείρισης και ξεχωριστούς ισολογισμούς. Η Eni σκοπεύει να εισαγάγει και τα δύο στο χρηματιστήριο για να αντλήσει περαιτέρω χρηματοδότηση για την ανάπτυξή τους.

Η στρατηγική -μια μοναδική προσέγγιση μεταξύ των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που επιδιώκουν να επεκταθούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- έχει ως στόχο να δείξει στους επενδυτές τις δυνατότητες των επιχειρήσεων αρχικών σταδίων που αγωνίζονται να ανταγωνιστούν τις αποδόσεις των παραδοσιακών δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε ο Gattei στο Reuters.

Έχει επίσης αποσχίσει δραστηριότητες ορυκτών καυσίμων. Τον περασμένο μήνα, η Eni συμφώνησε να συνδυάσει τις δραστηριότητές της στη βρετανική Βόρεια Θάλασσα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο με την Ithaca Energy με αντάλλαγμα ένα μερίδιο 38,5% στην εταιρεία.

Η συμφωνία, η οποία αποτιμάται σε σχεδόν 1 δισ. δολάρια, επιτρέπει στην Eni να μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, λαμβάνοντας παράλληλα πιθανά μερίσματα από την Ithaca.

Ο Gattei δήλωσε ότι ο όμιλος εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει κάτι παρόμοιο για άλλα έργα έρευνας και παραγωγής που χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις. Πηγές της εταιρείας επισήμαναν την Ακτή Ελεφαντοστού και την Ινδονησία ως πιθανούς υποψήφιους.

Στην Ινδονησία, ο όμιλος στοχεύει στη δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου μετά το εύρημα στο Geng North-1 και την ενοποίηση άλλων upstream περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν από τη Chevron και μέσω της εξαγοράς της Neptune Energy.

Στην Ακτή Ελεφαντοστού, έκανε μια σημαντική υπεράκτια ανακάλυψη τον Μάρτιο και παράγει επίσης πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο γιγαντιαίο κοίτασμα Baleine.

Στόχος η είσπραξη 4 δισ. την περίοδο 2024-2027 

Κατά την ενημέρωση της αγοράς στα μέσα Μαρτίου, η Eni δήλωσε ότι στοχεύει να εισπράξει περίπου 4 δισ. ευρώ (4,31 δισεκατομμύρια δολάρια) από την εισαγωγή ή την πώληση μεριδίων στους δορυφόρους χαμηλών εκπομπών άνθρακα και άλλα 4 δισεκατομμύρια ευρώ από τις μονάδες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατά την περίοδο 2024-2027.

 Τα τελευταία χρόνια, δημιούργησε και εισήγαγε στο χρηματιστήριο τη νορβηγική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Vaar με την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων HitecVision και δημιούργησε την Azule Energy, μια κοινοπραξία με την BP στην Αγκόλα.

"Η Vaar και η Azule έχουν τον πιο χαλαρό δεσμό με τη μητρική τους εταιρεία, καθώς χρηματοδοτούν τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες και έχουν δικό τους χρέος, το οποίο δεν ενοποιείται στον όμιλο", δήλωσε ο Gattei, προσθέτοντας ότι οι δύο εταιρείες κατέβαλαν μερίσματα στη μητρική εταιρεία.

Ωστόσο, η Eni συνεχίζει να κατέχει το χρέος και να χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιουχικών δαπανών της Plenitude.

Μια πρόσφατη συμφωνία με τον ελβετικό διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Energy Infrastructure Partners αποτίμησε την Plenitude σε 10 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του χρέους ή 10 φορές τα αναμενόμενα βασικά κέρδη του 2024, έναντι μιας αποτίμησης του ομίλου Eni μεταξύ 3 και 4 φορές τα βασικά κέρδη.

Μια άλλη μονάδα που θα μπορούσε σύντομα να γίνει "δορυφόρος" είναι η κατασκευάστρια βιοπλαστικών Novamont, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eni.

"Η Eni ήταν ευέλικτη γύρω από τις εταιρικές της δομές", δήλωσε η Lydia Rainforth, Ευρωπαία αναλύτρια ολοκληρωμένης ενέργειας στην Barclays. "Είδαμε ένα δορυφορικό μοντέλο που προσαρμόζεται για εύκολη πρόσβαση σε εξειδικευμένα κεφάλαια".

Η Rainforth δήλωσε ότι μια στρατηγική τοποθέτηση για την Enilive θα μπορούσε να θέσει ένα σημείο αναφοράς αποτίμησης για τη μονάδα, και μια εισαγωγή στο χρηματιστήριο θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για την τιμή της μετοχής της Eni.

Άλλοι αναλυτές λένε ότι οι αγορές μετοχών θα αργήσουν να εκτιμήσουν τα οφέλη των εταιρειών δορυφόρων.