Ο AΔΜΗΕ Αποτιμά Θετικά το Σχέδιο Μεθοδολογίας Εσόδου από την ΡΑΑΕΥ για το Great Sea Interconnector

Ο AΔΜΗΕ Αποτιμά Θετικά το Σχέδιο Μεθοδολογίας Εσόδου από την ΡΑΑΕΥ για το Great Sea Interconnector
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Τρι, 14 Μαΐου 2024 - 14:10

Mε ενημερωτικό του σημείωμα που κυκλοφόρησε σήμερα ο ΑΔΜΗΕ αποτιμά θετικά τη θέση που έλαβε τις προηγούμενες ημέρες η Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ για τη μεθοδολογία εσόδου της διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου (Great Sea Interconnector - GSI) με την οποία, όπως εκτιμά, "εκπληρώνεται ένα σημαντικό ορόσημο για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου." Η κρίσιμη απόφαση αναμένεται να ληφθεί - μετά από πολυετείς καθυστερήσεις με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης πριν τα τέλη Μαΐου. Σημειώνεται ότι ο Διαχειριστής θα υποβάλει τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, τις παρατηρήσεις του, σε συνάρτηση με τη μεθοδολογία που είχε εισηγηθεί αρχικά στον Ρυθμιστή.

Ο ΑΔΜΗΕ επισημαίνει ότι αυτή η απόφαση της ΡΑΑΕΥ είναι το πρώτο από τα βήματα που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο, καθώς δίχως αυτό δεν θα είναι εφικτό να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου από εμπορικές τράπεζες και διεθνείς οργανισμούς, αλλά ούτε να ωριμάσουν οι συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές για μετοχική συμμετοχή τους στο έργο. 

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε Φορέας Υλοποίησης του GSI τον Οκτώβριο του 2023, σε μια περίοδο κατά την οποία το έργο αντιμετώπισε μεγάλη κρίση. Με την κίνηση αυτή -η οποία έγινε με τη σύμφωνη γνώμη τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου- διασφαλίστηκε, ουσιαστικά, η επιβίωσή του όλου project. Αμέσως μετά, δηλαδή, τον Νοέμβριο του 2023,  ο φορέας υλοποίησης ζήτησε αρμοδίως να διευθετηθούν όλες οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του έργου. 

Οι εκκρεμότητες συνεχίζουν, όμως, να υφίστανται. Προκειμένου το έργο να είναι βιώσιμο χρειάζεται να ληφθούν άμεσα και οι εναπομείνασες ρυθμιστικές αποφάσεις που εκκρεμούν από τις ρυθμιστικές αρχές τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου. Κάθε επιπλέον καθυστέρηση θα επιβαρύνει τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και των δύο χωρών. 

Επιπλέον, ο Φορέας Υλοποίησης προχωρά με ταχείς ρυθμούς την εκπόνηση της μελέτης κόστους/οφέλους που ζήτησε Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, κ. Παπαναστασίου με επιστολή του στις 2 Απριλίου τρέχοντος έτους.

Ανταποκρινόμενος στο αίτημα ενημέρωσης του Υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου σχετικά με την πρόοδο της μελέτης, έχουν προγραμματιστεί το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα να πραγματοποιηθούν συσκέψεις του Φορέα Υλοποίησης με τη συμμετοχή στελεχών των Υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών της Κύπρου, καθώς και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου. 

Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν από τον Φορέα Υλοποίησης στο Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου εντός Μαΐου.