Μια σειρά από ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σχετικά με την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Κρήτη, την στιγμή που τρέχουν τα αντίστοιχα έργα στην Ευρώπη με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις στα επίμαχα θέματα η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου 

επισκέφθηκε το Ηράκλειο χθες όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό και αργότερα με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου στην Κρήτη για τις ευρωεκλογές με την ενέργεια να κυριαρχεί την ατζέντα καθώς η Κρήτη καθίσταται κόμβος και πόλος διεθνούς ενεργειακού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος.

Στις συναντήσεις τους έγινε λόγος για «πάρα πολύ καλή συνεργασία», αν και παραμένουν τα μεγάλα αγκάθια σχετικά με τα έργα τα οποία προγραμματίζονται για τα ανατολικά του νησιού, στη Σητεία. Εκεί οι αντιδράσεις των τοπικών φορέων και ειδικά του κλάδου των ξενοδοχείων για τη χωροθέτηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων έξω από την Ελούντα είναι σφοδρές. Σε μια προσπάθεια να κατευναστούν, το ΥΠΕΝ πρότεινε να μετακινηθεί το οικόπεδο δυτικότερα ώστε να μην υπάρχει οπτική επαφή με το έργο.

Ωστόσο κύκλοι της αγοράς τονίζουν στο Business Daily ότι απορρίπτεται η πρόταση και ότι το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ενώ αναζητούνται νέες λύσεις.

«Στη περιοχή μας παράγεται το 55% της πράσινης ενέργειας της Κρήτης. Από εδώ αν κοιτάξεις προς τα βουνά βλέπεις ενεργειακά έργα, αν κοιτάξεις λίγο παρά πέρα βλέπεις τα ηλιακά πάνελ να καθρεφτίζουν και τώρα γίνεται συζήτηση για τη θάλασσα. Δεν είμαστε κατά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Αυτό που ζητάμε είναι να μοιραστούν όλα τα έργα το ίδιο σε όλη την Κρήτη», τονίζουν κύκλοι της αγοράς.

Αν και παραπέμπονται οι δύσκολες αποφάσεις για μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ο χρόνος πιέζει και απαιτούνται άμεσες λύσεις. Μέσα στο 2026 θα πρέπει να έχουν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για τα πρώτα πάρκα ώστε να πιάσει η χώρα τους στόχους για την πράσινη μετάβαση.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, σε πρώτη φάση, μέχρι το 2030 θα αναπτυχθούν offshore έργα ισχύος περίπου 1,9GW. Στη συνέχεια, μέχρι το 2040 εκτιμάται ότι θα έχουν γίνει πάρκα ισχύος 12 GW.

Από την Κρήτη όμως ξεκινάει αυτή η προσπάθεια, καθιστώντας ακόμα πιο σημαντική την σωστή διαχείριση των αντιρρήσεων, με έργα ακόμα να προορίζονται για τον Έβρο και την Σαμοθράκη, τις Κυκλάδες (συγκεκριμένα στα νησιά Σύρο, Πάρο και Νάξο) σε περιοχές κοντά στην Αττική καθώς, και στον Νότιο Ευβοϊκό και στα Δωδεκάνησα.

Νέες θέσεις εργασίας
Στη συνάντηση με τον περιφερειάρχη, η κ. Σδούκου τόνισε τα οφέλη από την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης καθώς οι τοπικές κοινωνίες αναζητούν αντισταθμιστικά οφέλη από τα έργα.

«Έργα, όπως η Ηλεκτρική Διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, που θα ολοκληρωθεί το 2025 και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται στην περιοχή της Ανατολικής Κρήτης, δε θα επιλύσουν απλά το επί δεκαετίες ζητούμενο της ενεργειακής επάρκειας στο νησί αλλά θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα δώσουν την ευκαιρία σε ιδιώτες και επιχειρηματίες του νησιού να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος», υπογράμμισε η κ. Σδούκου.

«Ο σχεδιασμός και η χωροθέτηση, φυσικά, της δημιουργίας πλωτών αιολικών πάρκων λαμβάνει χώρα βάσει συνεχούς ανοιχτού διαλόγου με την τοπική κοινωνία, σε μια κοινή προσπάθεια να εξασφαλίσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους», ανέφερε η ίδια.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης τάχθηκε κατά της εκπόνησης της Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τα υπεράκτια και πλωτά αιολικά πάρκα στην Σητεία. Η επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για το σύνολο των περιοχών που αναφέρονται στην ΣΜΠΕ για την εγκατάσταση και λειτουργία θαλάσσιων αιολικών στο νομό Λασιθίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστης Καβαλάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Νίκος Ξυλούρης, Νίκου Συριγωνάκης και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Καρκανάκης.

Η Ευρώπη τρέχει…
Στο μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση κάνει άλματα στον τομέα της offshore ενέργειας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η Wind Europe, η Γαλλία αυξάνει τον υπεράκτιο αιολικό στόχο τους για το 2050 στα 45 GW (από 40 GW). Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε επίσης να μειώσει στο μισό τον χρόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων από δώδεκα σε έξι χρόνια.

Στη δε Κροατία, επιταχύνεται η ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας με δυνατότητα ισχύος που αγγίζει τα 17 GW. Η εταιρεία ανάπτυξης αιολικής ενέργειας Western Power αξιολογεί επένδυση ύψους 2 δις ευρώ για την κατασκευή ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου 500 MW στα ανοικτά της Istria County. Στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί, θα είναι το μεγαλύτερό έργο υποδομής της χώρας.

*Από businessdaily.gr