Η τσεχική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας CEZ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα καθαρά κέρδη της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθαν σε 13,6 δισεκατομμύρια τσεχικές κορώνες (592 εκατομμύρια δολάρια), 2,7 δισεκατομμύρια αυξημένα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η CEZ ανακοίνωσε ότι αναμένει ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της θα φθάσουν μεταξύ 25 και 30 δισεκατομμυρίων κορώνων Τσεχίας.

Τα αποτελέσματα "ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας και αντανακλούν μια σταδιακή σταθεροποίηση στις αγορές ενέργειας", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της CEZ Daniel Benes.

Τα καθαρά κέρδη της CEZ για το 2023 ανήλθαν σε 29,6 δισεκατομμύρια κορώνες Τσεχίας, μειωμένα περισσότερο από 63% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, το οποίο είχε σημειώσει κέρδη ρεκόρ.

Ο κυριότερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας απέδωσε την πτώση σε έναν έκτακτο φόρο επί των κερδών που θεσπίστηκε καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Το 2022, τα κέρδη της εταιρείας εκτοξεύθηκαν λόγω της τεράστιας αύξησης των τιμών που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, των υψηλότερων κερδών από την εμπορία εμπορευμάτων στις ξένες αγορές και της υψηλής λειτουργικής αξιοπιστίας των σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μερίσματα ρεκόρ ύψους 145 τσεχικών κορώνων ανά μετοχή.

Η CEZ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ανέμενε μερίσματα μεταξύ 39 - 52 κορώνες ανά μετοχή, δεδομένης της μείωσης των κερδών πέρυσι.