Δύο Κινεζικές εταιρείες αποσύρθηκαν από διαγωνισμό για την προμήθεια ενός ηλιακού πάρκου στη Ρουμανία, το τελευταίο σημάδι ότι οι νέες αποφάσεις της ΕΕ κατά των επιδοτήσεων έχουν αποτρεπτικό αντίκτυπο στις εταιρείες που οι Βρυξέλλες ισχυρίζονται ότι λαμβάνουν οικονομική στήριξη από το Πεκίνο.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι έκλεισε μια εμπεριστατωμένη έρευνα που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, αφού δύο κοινοπραξίες που υπέβαλαν προσφορά για την ανάπτυξη ενός ηλιακού πάρκου 110 μεγαβάτ στη Ρουμανία απέσυραν τις προσφορές τους. Το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται εν μέρει από την ΕΕ, εξετάστηκε βάσει του κανονισμού της Ενωσης για τις ξένες επιδοτήσεις.

Οι Βρυξέλλες έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες αρκετές τέτοιες έρευνες για τις φερόμενες ως στρεβλωτικές για την αγορά επιδοτήσεις που λαμβάνουν κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων επιδρομών στη Nuctech, έναν κινεζικό προμηθευτή εξοπλισμού ασφαλείας.

Οι δύο κοινοπραξίες ηλιακής ενέργειας που αποσύρθηκαν από τη Ρουμανία είναι μια γερμανική θυγατρική της Longi Green Energy Technology, μιας από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες φωτοβολταϊκών στοιχείων και ηλιακών συλλεκτών στον κόσμο, και δύο ευρωπαϊκές θυγατρικές της κινεζικής κρατικά υποστηριζόμενης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας Shanghai Electric.

Η Longi επιβεβαίωσε ότι αποσύρθηκε από τη διαδικασία, προσθέτοντας ότι δεσμεύεται να συνεχίσει το έργο της στην Ευρώπη για να βοηθήσει το μπλοκ στην επίτευξη των κλιματικών του στόχων. Η Shanghai Electric δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Δεν συνεργάζονται

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που κινεζικές εταιρείες αποσύρονται από δημόσιους διαγωνισμούς στην ΕΕ μετά την έναρξη έρευνας κατά των επιδοτήσεων, δείχνοντας ουσιαστικά ότι προτιμούν να αποσυρθούν παρά να μοιραστούν πληροφορίες με τις Βρυξέλλες.

Η CRRC Qingdao Sifang Locomotive, θυγατρική της CRRC, του μεγαλύτερου κατασκευαστή τρένων στον κόσμο, αποσύρθηκε επίσης από δημόσια δημοπρασία στη Βουλγαρία αφού η Επιτροπή ξεκίνησε παρόμοια έρευνα τον Φεβρουάριο.

Ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικών Αγορών της ΕΕ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο κανονισμός για τις ξένες επιδοτήσεις "διασφαλίζει ότι οι ξένες εταιρείες που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή οικονομία το κάνουν τηρώντας [τους] κανόνες μας για τον θεμιτό ανταγωνισμό και τη διαφάνεια".
Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές ηλιακών συστημάτων λένε ότι η πληθώρα φθηνότερων κινεζικών φωτοβολταϊκών υπονομεύει την παραγωγή τους, με τα ηλιακά πάνελ να κοστίζουν περίπου το μισό από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι λόγω της υπερπροσφοράς.

Μεγάλοι ευρωπαίοι κατασκευαστές ηλιακών συστημάτων, όπως η Meyer Burger, έχουν κλείσει εργοστάσια ή έχουν μειώσει την παραγωγή τους. Η Κίνα προμηθεύει περίπου το 95% των πάνελ που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Bruegel.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας στην ΕΕ δήλωσε τη Δευτέρα ότι εξακολουθεί να ανησυχεί ότι οι νέοι κανόνες αποτελούν "ένα εργαλείο οικονομικού καταναγκασμού υπό το πρόσχημα της οικονομικής ασφάλειας" που δεν αφήνει στις κινεζικές εταιρείες άλλη επιλογή από το να αποσυρθούν από "ενοχλητικές, επιζήμιες και αβέβαιες νομικές διαδικασίες".

Κατήγγειλε "την επιλεκτική διαφάνεια και τη δυνητικά μεροληπτική εφαρμογή" των νέων νομικών εξουσιών της ΕΕ, προσθέτοντας ότι άλλες οντότητες εκτός ΕΕ που συμμετείχαν στη διαδικασία υποβολής προσφορών για το ίδιο έργο (στη Ρουμανία)  δεν έτυχαν του ίδιου επιπέδου ελέγχου.