Με μια νέα παραγγελία για δύο υπερσύγχρονα δεξαμενόπλοια τύπου LR2, Aegean Shipping Management και COSCO επισφραγίζουν μια σχέση εμπιστοσύνης, που κτίζεται βήμα – βήμα, εδώ και μια δεκαετία

Η Aegean Shipping Management του κ. Γιώργου Μελισσανίδη, χάρη στη στενή συνεργασία που έχει με τον κινεζικό κολοσσό, πέτυχε, σε μια περίοδο που οι ανοικτές κλίνες είναι είδος προς εξαφάνιση, να ¨κλείσει” δύο slots με παράδοση μόλις στο β΄εξάμηνο του 2026 και το πρώτο εξάμηνο του 2027. Σε περίοδο δηλαδή πολύ κοντινή με τα δύο LR2 που έκλεισε πριν από λίγους μήνες και πάλι στα COSCO  Shipping Heavy Industry Yangzhou.

Η συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου κατατάσσει την Aegean του κ. Μελισσανίδη κορυφαίο πελάτη της COSCO στην Ευρώπη. Το νέο deal ενισχύει την πρωτιά της Aegean.   

Τα δύο πλοία

Η παραγγελία αφορά δύο LR2 tankers, τύπου ice class 1C, μεταφορικής ικανότητας 114.000 dwt το καθένα. Πρόκειται για αδελφά πλοία με τα δύο LR2 tankers που είχε τοποθετήσει υπό παραγγελία η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία στο κινεζικό ναυπηγείο τον περασμένο Νοέμβριο. Επομένως, το orderbook της Aegean στην Cosco έφτασε πλέον τα τέσσερα tankers, ενώ η εταιρεία έχει και 16 σύγχρονα πλοία στο νερό.

Είναι αξιοσημείωτο πως σε μία περίοδο που η μεγάλη πλειοψηφία των πρώτης κλάσης ασιατικών ναυπηγείων προσφέρει χρόνους παράδοσης που εκτείνονται στο 2028 – και το 2029 υπό περιπτώσεις – τα δύο τελευταία δεξαμενόπλοια της Aegean θα είναι έτοιμα αρκετά νωρίτερα, στο δεύτερο μισό του 2026 και το πρώτο του 2027.

Η Aegean με αυτήν την επένδυση διπλασιάζει τα δεξαμενόπλοια τύπου ice class 1C στον στόλο της. Πρόκειται για ένα τύπο πλοίου, ιδιαίτερα ελκυστικό στους ναυλωτές.

Ειδικότερα, τα δύο LR2 tankers θα είναι συμβατά με τον Energy Efficiency Design Index (EEDI) – Phase ΙΙΙ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Επίσης θα διαθέτουν την τελευταία έκδοση των ηλεκτρικών κινητήρων της MAN B&W που εξασφαλίζουν την βέλτιστη κατανάλωση καυσίμου.

Η εγκατάσταση των συσκευών εξοικονόμησης ενέργειας Pre-shrouded Vanes (PSV) και Hub Vortex Absorber Fins (HVAF) θα ενισχύσει την απόδοση ισχύος των πλοίων.

Επίσης, η εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται με την εισαγωγή φωτισμού τύπου LED, καθώς και με την εγκατάσταση μετατροπέων συχνότητας σε κάθε αντλία θαλασσινού νερού στο χώρο του μηχανοστασίου.

Τέλος, τα πλοία θα έχουν εγκατεστημένα δοκιμασμένα τελευταίας τεχνολογίας συστήματα επεξεργασίας θαλάσσιου έρματος.

Ο στόλος

Η Aegean Shipping Management διαθέτει έναν στόλο από 16 σύγχρονα δεξαμενόπλοια και bulk carriers, ενώ με την προσθήκη των τεσσάρων υπό ναυπήγηση LR2, θα φτάσει τα 20.

Ο στόλος της εταιρείας (10 δεξαμενόπλοια και έξι bulk carriers) είναι από τους πλέον σύγχρονους σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο μέσος όρος ηλικίας του εν ενεργεία στόλου φτάνει τα 3,8 έτη, ενώ η συνολική του χωρητικότητα τα 1,32 εκατ. dwt.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία έχει θέσει σε ισχύ ένα σχέδιο δημιουργίας «Πράσινου Στόλου», επενδύοντας αποκλειστικά και μόνο με δικές της παραγγελίες προς τις ναυπηγικές μονάδες.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")